Mix

5 mangi koje su završene pa ih možeš napokon početi čitati

Kyoto
Kyoto Foto: Youtube Screenshot
Dovoljno često su nas pitali za preporuke nekakvih mangi pa mislimo da znamo o čemu pričamo. To ne mora biti istina, ali s obzirom na to da se naša mišljenja poklapaju s mnogim nepoznatim elokventnim korisnicima raznih društvenih mreža – ostat ćemo za sada pri onome što smo rekli.

Naši manga neiskusni sugovornici u navedenim razgovorima pri tome vrlo često imaju jedan određeni kriterij – žele da je manga završila.

To je nešto što možemo razumjeti iz više razloga. Ovo je možda nekima i glavni problem vezan uz japanske stripove općenito. Poglavlja presporo izlaze, shodno tome priča sporo napreduje. Lako se zaboravi pratiti kalendar u iščekivanju novih nastavaka, pogotovo ako izlazi na mjesečnoj razini.

To su razlozi zašto se često traže “gotove” mange.

Odlučili smo sastaviti kraći popis naših najdražih djela koji su svoju priču u originalnom obliku završili.

Blade of the Immortal

Manga je krenula 1993., a završila je 2012. godine te ima sveukupno 206 poglavlja.

Radnja prati Manjija, besmrtnog samuraja kojemu to omogućavaju nekakvi crvi koji bi vrlo rado htio postati smrtan te Rin, djevojku koja želi osvetiti svog oca.

Sama priča je toliko popularna da je ova manga i dan danas pojam van zemlje Izlazećeg sunca. Dvije odvojene Anime sezone postoje, film iz 2017. (koji ne preporučujemo), a i 2019. smo nastavili pratiti priču Manjija.

Dakle, dovoljno je zarađeno na Oštrici besmrtnika, a dokaz tomu je uočen i kod nas – Algoritam je preveo čak 18 izdanja od sveukupnih 30.

Bleach

Manga koja je trajala od 2001. do 2016. godine te ima 686 poglavlja.

Bleach prati mladog Ichigoa koji je postao “shinigami”. U japanskoj mitologiji su to “bogovi” koji pozivaju ljude na smrt. Od ovog ne možemo otkriti više jer nije moguće ne spojlati i ne ući u duboke rasprave i objašnjenja.

Kreni sad!

Također je ovo jedna od popularnijih mangi iz navedenog perioda koja ima masu anime epizoda iza sebe, dugometražnih animiranih filmova i slično.

Filma još nema, ali se nadamo da ga neće ni biti.

Naruto

Manga koja je trajala od 1999. do 2014. te ima 700 poglavlja.

Ovo nam je i dalje jedna od dražih mangi čiji nam je anime pozitivno upotpunio sliku svega što smo čitali. Anime je skupa s mangom u stilu animiranja/crtanja napredovao kroz godine. Borbe izgledaju odlično i postavljale su ljestvicu jako visoko za sve nadolazeće novajlije.

Naruto je ninja iz jednog zamišljenog svijeta koji ima želju postati Hokage, glavni ninja svog sela (a ta sela su gradovi). Cilj mu ostaje isti, ali se motivacija jako mijenja kako i on odrasta.

Nikada nismo vidjeli bolji razvitak glavnog lika od malo napornog slabića u tatu-matu koji sve šiba i spašava.

Manga je hit, anime je hit, dugometražni filmovi su hit i jedna od rijetkih franšiza koja ima dobre video igre!

Gantz

Od 2000. do 2013. je izašlo 383 poglavlja.

Žanr bi bio malo teže za opisati, ali ga svrstavaju kao SF akcijsko-psihološki horror/triler.

Radnja prati Kei Kuronoa i Masaru Katoa koji su umrli u prometnoj nesreći te su nakon smrt postali dio jedne u kojoj moraju ubijati izvanzemaljce, a zadatke im zadaje jedna crna kugla.

Osim animea, Gantz iza sebe ima i dva igrana i jedan animirani film. Potonji preporučujemo za gledanje. Čak i ako ne znate o čemu se radi, bit će vam zanimljiv, iako se njegova priča odvija dosta kasnije u radnji same mange.

Fullmetal Alchemist

Od 2001. do 2010. je izašlo 108 poglavlja.

Glavni likovi su braća Elric u svijetu u kojemu je alkemija stvarnost, a oni su prekršili najgore pravilo – eksperimentirali su s ljudskom dušom te su to platili najvećom kaznom. Cilj im je pronaći kamen mudraca te povratiti svoje stanje prije navedene kazne.

Nakon nekoliko video igara, novele, dvije anime serije od kojih je ona druga, novija pod nazivom Fullmetal Alchemist: Brotherhood puno bolja, te igranog filma – vrijeme je da i vi pročitate ovo kratko remek djelo.

Attack on Titan

Od 2009. do 2021. je izašlo 139 poglavlja.
Sve se odvija u jako intrigantnom svijetu gdje je ostatak čovječanstva otjeran da živi okružen ogromnim zidinama koji ih štite od takozvanih Titana – humanoidna stvorenja koja proždiru ljude i ogromna su. Pratite put Eren Yeagera koji se zakleo da će ubiti sve Titane nakon što su oni uništili njegov grad i ubili mu majku.

Ovo je najfriškiji član ovog popisa i razlog pisanja teksta.

Ako niste osoba koja čita mange nego ste više anime fanatik – ovo je još jedna od rijetkih franšiza koja je jaka u oba segmenta. Naravno da igrani filmovi nisu za pohvalu. Nama još preostaje čitati spin-offove, možda i novele, ali definitivno ćemo probati igrati i igre jer izgledaju jako zabavno. Također, ovo je jedna od rijetkih franšiza koja ima više verzija fan-made igara koje su svojedobno bilo iznimno popularne.