Mix

5 najboljih savjeta za stvaranje navike vježbanja! Kako zaista ostvariti novogodišnje planove

muškarac uzima uteg sa stalka u teretani
muškarac uzima uteg sa stalka u teretani Foto: unsplash.com
Donošenje odluka za novu 2024. je jednostavno pogotovo onih o vježbanju, ali puno ih je teže doista ostvariti. Ovih bi vam 5 savjeta trebalo olakšati cijeli proces i ponuditi vam neke iznenađujuće jednostavne i praktične načine za uspostavljanje navika vježbanja koje ćete se zaista držati.

Ono što valja istaknuti jest da neki od savjeta naglašavaju kako i najkraće rutine i navike vježbanja mogu doprinijeti zdravlju, osobito ako ih obavljamo redovito.

11 minuta brzog hodanja

Najveći dobici u vježbanju dolaze kada se samo malo počnemo kretati. Hodanje najmanje 11 minuta svaki dan moglo bi smanjiti rizik od prerane smrti, kardiovaskularne bolesti i održati vas zdravima. Također, valja istaknuti i dobrobiti boravka na zraku i u prirodi, koje pogotovo dolaze do izražaja pri postizanju dobrih rezultata

Vježbanje na otvorenom

Vježbanja na otvorenom može biti jednostavan način da povećate prednosti vježbe. Boravak na otvorenom odličan je za poticanje razmišljanja, a prednosti za zdravlje, sreću, kondiciju i motivaciju također postaju vidljive. Naime, tzv. „Zelena tjelovježba“, tjelesna aktivnost u prirodi, može poboljšati radnu memoriju i koncentraciju znatno više od dovršetka iste kratke šetnje unutra na traci. Učinci se mogu proširiti izvan kratkih poboljšanja koncentracije, brojna istraživanja pokazuju, da dolazi do povećanja motivacije, a vježbanje se čini manje zastrašujućim.

Manje naporna tjelovježba može sagorjeti više masti

Ostaviti srce u teretani uvije je za svaku pohvalu, no nije uvijek i najbolje rješenje. Ključ za pronalaženje idealne zone sagorijevanja masti često je vježbanje puno blažim tempom. Hoćete li tijekom vježbanja sagorijevati prvenstveno masti ili ugljikohidrate, najviše ovisi o intenzitetu vašeg treninga. Općenito govoreći, što se više naprežete, to se vaše tijelo više oslanja na ugljikohidrate. Možda neki zvuči šokantno, no što je vježba lakša, tijelo se više oslanja na masnoće kao gorivo, što laganu vježbu čini ključnom za sagorijevanje masti.

Jutarnja tjelovježba može biti korisnija

Jutro je idealno vrijeme za vježbanje, ne samo da vam početkom dana pruža osjećaj postignuća, koji se može nastaviti kroz dan, već ima i određene beneficije za postizanje boljih rezultata. Jutarnja tjelovježba može biti bolja za sagorijevanje masti

Vježbom ujutro popravljamo ciklus spavanja, čime popravljamo kvalitetu odmora što u konačnici popravlja i rezultate vježbanja. Uz san, vježba ujutro, pospješuje i metabolizam kojem pruža dodatni boost u početku dana. Vježbom ujutro utječemo i na podizanje raspoloženja i produktivnosti. Endorfini ili ‘hormoni sreće’ koji se oslobađaju ujutro nakon treninga održavaju se na raspoloženje, a ostaju povišeni i tijekom dana.

Rezultati vježbanja su bolji ako ih pratite

Posljednje, ali možda i najbitnije, jest pratiti koliko, kada i kako vježbate. Vođenje računa o vježbanje olakšava prelazak treninga iz navike u rutinu. Stvaranje rutine vježbanja cilj je dugotrajnog fizičkog zdravlja, a poboljšanje rezultata i praćenje napretka motivira na nastavak vježbanja.