Mix

Appleov AirTag je super gadget – osim kada ga lopovi koriste da ti ukradu auto

Airtag
Airtag Foto: Unsplash

Pregledavanjem stranih portala sve češće nailazimo na upozorenja i vijesti o krađama automobila do kojih je došlo zahvaljujući Appleovom uređaju AirTagu.

AirTag je maleni uređaj koji možete zakačiti na bilo što – od ključeva preko laptopa pa do bicikala i automobila te uz pomoć GPS-a u svakom trenutku možete znati gdje vam se AirTa (a samim tim i stvar za koju je zakačen) nalazi.

Kradljivci automobila su počeli koristiti ovu jeftinu tehnologiju kako bi ispraznili garaže i prilaze vlasnika luksuznih automobila. U javnim garažama i parkinzima bi primijetili automobil koji im se sviđa, ubacili bi AirTag kod otvora spremnika goriva ili na neko drugo lako dostupno mjesto. Nakon toga bi samo pratili vlasnika do njegovog doma uz pomoć tehnologije gdje bi kasnije neometano ukrali automobil.

Prije par dana, stanovnik Michigana je pronašao AirTag u svom vozilu, Dodge Chargeru iz 2018. godine. Otkrio je AirTag zahvaljujući notifikaciji na svom iPhoneu, zaustavio je automobil te je iskoristio AirTagovu opciju ispuštanja zvuka – koja je korisna kad tražiš ključeve u stanu… ili AirTag uz pomoć kojeg ti žele ukrasti automobil.

Što ako praćeni vozač nema iPhone? Apple je izbacio Tracker Detect aplikaciju za Android korisnike. Djeluje nam iscrpljujuće svaki put kad sjedneš u auto uz provjeru retrovizora, svjetala i sigurnosnog pojasa, još provjeriti i prati li te netko AirTagom da ne ostaneš bez auta.

Najbolje rješenje? Vozi kantu koju nitko ne želi ukrasti.