Mix

Asics ima seriju?! Koliko tjelovježba utječe na mentalnu izvedbu

Street Fighter Asics
Street Fighter Asics Foto: Youtube Screenshot

Asics je poznati brand sportske opreme čiji je slogan „anima sana in corpore sano”. Bacite samo na prva slova slogana i sve će vam biti jasno. Za one koji su bježali s latinskog u srednjoj školi, prijevod glasi „zdrav duh u zdravom tijelu”.

Osim fizičke izvedbe, važna je i mentalna izvedba, a Asics naglašava njihovu povezanost. Kako bi pokazali da misle ozbiljno, za Amazon Prime Video su snimili i dokumentarnu seriju Mind Games – The Experiment.

U seriji prate šahovskog majstora Kassu Kroleyja, igrača Mahjonga Ryoei Hirana, profesionalnu igračicu Street Fightera Sherry Nhan i natjecatelja u igrama pamćenja Bena Pridmorea. Svi oni su se posvetili režimima tjelovježbe kako bi otkrili hoće li im ona pomoći u njihovim primarnim vještinama.

Asicsovo istraživanje je prošireno i na veći broj sportaša kojima je um glavni alat (ne mislimo na trash talk u NBA-ju). Razine samopouzdanja rastu do 44 posto, koncentracija do 33 posto, a kognitivna funkcija za 10 posto.

Važno je spomenuti i kako razina tjeskobe pada za popriličnih 43 posto.

Nije šala, ulovi te korake, loptu ili osobni rekord u dizanju teških predmeta.

Narator dokumentarca je legendarni glumac Stephen Fry koji je zagovornik za poboljšanje mentalnog zdravlja, a serija je dostupna na Prime Videu.