Kasnije je oslobođen optužbe za vožnju u pijanom stanju

Belgijanac čije tijelo samo proizvodi alkohol našao se u neobičnoj situaciji s policijom

Policijska kontrola i zabrana alkohola
Policijska kontrola i zabrana alkohola Foto: Canva
Iza svega stoji neobičan sindrom

Zamislite da mirno vozite svoju rutu do doma, a odjednom vas zaustavi policija. Traže vas da obavite alkotest na koji pristajete. Niste konzumirali ništa alkoholno jer ste odgovoran i razuman vozač, no alkotest pokazuje nedozvoljenu količinu.

To se dogodilo 40-ogodišnjem muškaracu, koji nije javno imenovan, a za sve je krivo stanje koje se zove auto-pivovarski sindrom (APS). Pregledala su ga tri različita liječnika koji su sudu rekli da muškarac doista pati od APS-a, prenosi nam GlobalNEWS.

Opijanje bez alkohola rijetka je pojava, ali je ne treba svrstati u mit. Liječnici su već zabilježili nekoliko desetaka slučajeva kada se etanol proizvodi u ljudskom tijelu, bez obzira na unos alkoholnih pića.

\\folder\vezani_članak Slanutak i simboli za muški i ženski WC Ovako hranite svoje zdravlje Nutricionist savjetuje jesti jednu stvar svaku večer ako želite ujutro obaviti nuždu

Zbog njegovog stanja tijelo čovjeka stvara etanol koji je opojan nakon unosa slatke i škrobne hrane. Simptomi su slični onima kod stvarnog pijanstva, uključujući mrmljanje i vrtoglavicu.

Belgijanac je nedavno oslobođen optužbi za vožnju u pijanom stanju nakon što su sudski dužnosnici saznali da pati od vrlo rijetkog metaboličkog stanja koje uzrokuje da njegovo tijelo pretvara određenu hranu u alkohol.

Sudac je u presudi naglasio da muškarac nije pokazao simptome alkoholiziranosti pri policijskoj kontroli, stoga mu nije izrekao mjeru zabrane vožnje.
Još jedna nesretna slučajnost je ta da spomenuti muškarac radi u pivovari.

\\folder\vezani_članak Nemiran san i ležanje u krevetu Zašto se to događa? Doktor objašnjava zašto se grčimo i trzamo dok pokušavamo zaspati

Osuđen je 2019. zbog vožnje pod utjecajem alkohola, a u trenutku osude nije bio svjestan svog zdravstvenog stanja. Dobio je novčanu kaznu i oduzeli su mu vozačku dozvolu, unatoč prosvjedima da nije pio alkohol.

Sudac je rekao da muškarac mora poduzeti mjere za sigurnu vožnju, odnosno kontrolirati svoju prehranu ili koristiti uređaj za mjerenje alkohola u krvi prije vožnje, jer ako u budućnosti padne na alkotestu, bit će osuđen.
Na svijetu postoji svega 20ak ljudi sa službeno dijagnosticiran APS-om.