Mix

Bilo je i vrijeme! Prestižna kompanija proizvodi automobil kojeg puni – Sunce

lightyear
lightyear Foto: Twitter @lightyear_cars
Ako ste se ikad zapitali zašto morate plaćati fosilna goriva ili, po novijem, električnu energiju koja pokreće automobile, možda više nećete morati. Nizozemci su dizajnirali, a Finci iz Valmet Automotivea su proizveli prvi automobil pogonjen solarnom energijom — koji je u proizvodnji!

Valmet Automotive su već proizvodili automobile za Mercedes Benz, Fiskers i Saab, a sada su napravili nevjerojatno vozilo koje bi moglo promijeniti automobilsku industriju.

Automobil nosi ime Lightyear 0, a optočen je solarnim pločama. Hauba, krov i prtljažnik su prekriveni s 5 kvadratnih metara solarnih ćelija. Moramo priznati da ni ne izgleda loše, gradska limuzina na kojoj samo nekoliko detalja upada u oko. Boja solarnih ćelija u odnosu na ostatak tijela automobila je svakako jedan od tih „minijaturnih” detalja, a drugi su napola prekriveni stražnji kotači koji nas podsjećaju na stare Citroene.

Ako izuzmemo solarne panele kao posebnost, ovo je električni automobil na kakve smo navikli. Naravno, ne ovisite samo o Suncu, možete i konvencionalno napuniti automobil ako zagusti. Ili ako želite.

Doseg je veći od 550 kilometara, a solarne ćelije obećavaju kako nećete morati često puniti automobil uz pomoć kablova. Sunčano vrijeme i izloženost vanjskim elementima bi značili kako ćete rijetko puniti ovaj automobil, a to nam zvuči divno. Postavlja se puno pitanja, pogotovo prilikom *lupamo o drvo* automobilskih nesreća ili drugih oštećenja karoserije, ali ima nade.

Auto ima pogon na sva četiri kotača, od nule do stotke dolazi za 10 sekundi, a najviša brzina mu je 160 kilometara na sat. Nije spektakularno, ali je to malen kompromis za ono što možete dobiti.

Kompanija planira proizvesti jedan automobil tjedno, a cilj je pojačati proizvodnju u prvom kvartalu 2023. godine. Još jednom moramo napomenuti kako je ovo automobil koji je već u proizvodnji, nije u pitanju koncept koji će moooožda vidjeti europske ceste u 2030-ima. Budućnost je stigla. Zamisli da više nijednoj hrvatskoj kompaniji ne moraš dati novac za benzin, dizel, plin ili struju? Zvuči oslobađajuće. Dok ne nađu način da naplate sunčeve zrake.

Problem? Cijena i ograničenost proizvodnje. Planiraju proizvesti 150 komada, a cijena svakog je 250 tisuća eura. Ogromno početno ulaganje, ali ako baterije budu stabilne i trajne — ovo ulaganje bi se itekako moglo isplatiti.

Kompanija planira napraviti i jeftiniji automobil imena Lightyear 2. On bi trebao imati manju bateriju, samim tim i manji doseg, ali cijena bi mu trebala biti 30 tisuća eura. On bi pak stigao na tržište 2025. godine. Možemo se strpiti. Taman možda uštedimo dotad.