Mix

Biografija princa Harryja je najbrže prodavana publicistička knjiga svih vremena

Book
Book Foto: Folder.hr
Princ Harry je napisao memoare. Uz pomoć nekih stručnih spisatelja, naravno. Ta knjiga je postala najbrže prodavana knjiga svih vremena s čak 400 tisuća prodanih primjeraka od izdavanja 10. siječnja ove godine. Čak ni prvi puni tjedan nije prošao.

U vremenu kada nitko ne čita knjige, ovo je veliki uspjeh, a može se zahvaliti opsjednutosti tračevima i dobrom tajmingu nakon Netflixove dokumentarne serije o Harryju i Megan. Društvo u cjelini je opsjednuto tračevima pa interes ne čudi.

Ime knjige je Spare, rekordi padaju, a Harry se kroz pisanu riječ nosi s čitavim nizom problema. Britanski mediji, smrt majke, mentalno zdravlje, veza s Meghan Markle i, možda najvažnije, odnosi s kraljevskom obitelji.

Ovaj „rezervni princ” je promijenio doživljaj kraljevske obitelji u 21. stoljeću, što je vjerojatno bilo i neizbježno pojavom 24-satnog ciklusa vijesti i proširenja medijskih kanala na društvene mreže i streaming servise.

Mi nismo i nećemo ovu knjigu ni kupiti ni ukrasti, ali preporučamo sljedeće biografije:

1. Alexander Hamilton (napisao legendarni Ron Chernow)

2. Maus (biografija u stripu s miševima iza koje stoji Art Spiegelman)

3. Can’t Hurt Me (biografija hardcore marinca Davida Gogginsa koja postane repetitivna pred kraj, ali će vam više pomoći od princa Harryja)

4. I’m Glad My Mom Died (napisala Jennette McCurdy, koju možda znate iz serije iCarly, ova biografija nije silazila s ljestvica čitanosti u 2022. godini)

5. Born a Crime (prezabavna, ali i na trenutke mučna biografija komičara i voditelja Trevora Noaha)