Mix

Cumberbatch bi mogao platiti odštetu jer su njegovi preci bili robovlasnici

Benedict Cumberbatch
Benedict Cumberbatch Foto: Shutterstock
Točnije, cijela obitelj glumca Benedicta Cumberbatcha suočava se s mogućnošću plaćanja odštete za ropstvo zbog povijesnih veza s plantažom šećera na Barbadosu, piše Insider.

Karipska država Barbados počinje se baviti bogatim potomcima robovlasnika u sklopu kampanje dobivanja odštete za ropstvo.

Time se bavi National Task Force on Reparations (NTFR), tj. Nacionalna radna skupina za reparacije Barbadosa koja je dio Komisije za reparacije Caricom – tijela usredotočenog na traženje reparacija od kolonijalnih sila i bogatih institucija koje su zaradile velike profite od ropstva, izvijestio je The Guardian.

Ambasador Barbadosa u Caricomu i zamjenik predsjednika NTFR-a David Comissiong rekao je prošli mjesec Guardianu da bi obitelji koje odbiju plaćanje odštete mogla dočekati parnica, što uključuje i obitelj Cumberbatch.

To je pitanje koje se u Barbadosu trenutno rješava na najvišoj državnoj razini.

Iako je ideja tužbe u slučaju da obitelji odbiju platiti odštetu tek u povojima, ništa nije isključeno, rekao je Comissiong.

Vodeći borac za odštetu i glavni tajnik Karipskog pokreta za mir i integraciju David Denny rekao je za The Telegraph da plaćanje odštete treba tražiti od svih potomaka bijelih vlasnika plantaža koji su imali koristi od trgovine robljem – uključujući i obitelj Cumberbatch.

Cumberbatchev predak, Abraham Cumberbatch, kupio je plantažu Cleland u 18. stoljeću i na njoj je, prema Telegraphu, bilo smješteno oko 250 robova sve dok ropstvo nije ukinuto 1834. godine.

Prema The Daily Mailu, obitelj Cumberbatch stekla je svoje bogatstvo zahvaljujući toj plantaži, a nakon što je ropstvo ukinuto, britanska je vlada obitelji isplatila 6000 funti – što je iznos vrijedan današnjih cca milijun dolara.

Glumac je javno progovorio o robovlasničkoj povijesti svoje obitelji te je 2018. za The Telegraph rekao kako ne treba kopati daleko da bi se došlo do te prošlosti.

Bili smo dio cijele industrije šećera, što je šokantno”, kazao je najpoznatiji Cumberbatch.

Prethodno je čak i glumio robovlasnika u Oscarom nagrađenom filmu iz 2013. “12 godina ropstva”, a glumio je i Williama Pitta Mlađeg u filmu “Amazing Grace” iz 2006. o borbi za ukidanje ropstva u Velikoj Britaniji.

Prema The Daily Mailu, Cumberbatch je ulogu u “Amazing Grace” gledao kao “neku vrstu isprike” za ulogu svoje obitelji u trgovini robljem, a majka mu je navodno savjetovala da ne koristi obiteljsko prezime u profesionalne svrhe kako ne bi postao meta kampanje za odštetu.

Znate onu “what goes around comes back around”, ali i dalje ostaje pitanje – trebamo li odgovarati za grijehe svojih (pra)očeva? I koliko unazad to treba vrijediti?

Čitava ova kampanja za grijehe iz prošlosti podsjeća na scenarij jedne sulude epizode Atlante u kojoj su potomci robova imali pravo na odštetu od potomaka robovlasnika. I čini se da se to danas stvarno događa. Donald Glover je vizionar.