Mix

Elon Musk postavlja isto pitanje na svakom razgovoru za posao! Pogledajte koji mu je cilj i kako na njega odgovoriti

Biznismen i mogul Elon Musk kako sjedi s rukama sklopljenim u piramidu
Biznismen i mogul Elon Musk kako sjedi s rukama sklopljenim u piramidu Foto: Frederic Legrand - COMEO / Shutterstock.com
Elon Musk otkrio je ključno pitanje koje uvijek postavlja kandidatima za posao, a tako testira njihovu pouzdanost.

Možda mislite da se kroz razgovor za posao možete provući sa starim životopisom ili nespremni izaći na intervjuu, no iako vam je to možda i pošlo za rukom, nije tako ako se suočavate s izvršnim direktorom Tesle, Elonom Muskom.

Musk je pri intervjuu za Auto Bild, otkrio koje vještine želi da kandidati za posao imaju. Međutim, umjesto da se usredotoči na kandidatovo obrazovanje, kvalifikacije i diplome, Musk otkriva da se obično usredotočuje samo na jedno pitanje.

Naime, Musk započinje pitanjem „Koja je priča tvoje karijere“, a objasnio kako pitanje proširio s potpitanjem „S kojim ste se težim problemima suočili i kako ste se s njima nosili?“, a dodao je i pitanje „Kako ste donosili odluke u ključnim prijelaznim točkama“.

Zašto je Musk ovo pitanje odabrao kao glavno i što mu je tu bitno?

Musk objašnjava da je jedno pitanje „dovoljno“ da dobije „vrlo dobar predosjećaj o nekome“ i može čak otkriti lažu li ga ili ne. „Ono što stvarno tražim je dokaz iznimne sposobnosti kako bi se suočili sa stvarno teškim problemima i prevladali ih. I naravno, želite biti sigurni da ako je bilo nekog značajnog postignuća, jesu li oni stvarno odgovorni ili je netko drugi bio odgovorniji.“.

Musk kaže da osobe koje su se „morale boriti s nekim problemom stvarno ga razumiju i ne zaboravljaju“.

Musk je zaključio kako „Dakle, možete im postaviti vrlo detaljna pitanja o tome i oni će znati odgovor, dok osoba koja nije istinski odgovorna za to postignuće neće znati detalje.“. Ova taktika ispitivanje nije Muskov izum, već je česta pojava na razgovoru za posao.

Uz ono što je Musk rekao, da jednostavno ne treba lagati o tome uzimajući zasluge tamo gdje to nije potrebno, na ovo pitanje možete ovako odgovoriti. Objasnite s kojim ste se izazovima susreli i što ste učinili da ih prevladate. Kao svojevrsni obrazac odgovora na ovo pitanje može vam poslužiti tehnika STAR.

STAR (Situation, Task, Action i Result) tehnika uključuje objašnjavanje situacije, zadatka, akcije koju ste poduzeli i rezultata. Odaberite primjer koji ima pozitivan ishod i razgovarajte o onome što ste naučili iz iskustva, povezujući tu situaciju, ako je to moguće, s opisom posla.