Mix

Evo što se dogodi s kožom ljudi koji prežive udar groma

thor zeus munja
thor zeus munja Foto: Youtube Screenshot
Šansa da te barem jednom tijekom života udari grom negdje je oko 1:16.550, što nije zanemarivo, pogotovo uz činjenicu da prilikom udara nastaje velika, potencijalno smrtna šteta za naše tijelo, ali i zanimljivi uzorci na koži!

Ako se već bojite grmljavine, možda bi za vaše vlastito dobro bilo okej da preskočite članak, jer bi mogao dodatno povećati taj strah, a to nikome ne treba.

“Lichtenbergove figure”

Javljaju se na koži nakon udara groma i nastaju jer električni udar uzrokuje pucanje krvnih žila.

U većini slučajeva, tragovi nisu trajni i mogu nestati za nekoliko dana.

thor zeus munja Lichtenbergove figure Foto: Instagram Screenshot

Ako se nas pita, glasamo da su ovo najljepše, a vjerojatno i najbolnije privremene prirodne tetovaže.

Sad prelazimo na manje lijep dio.

Tjelesne štete

Grom može naškoditi ljudskom tijelu svojim električnim svojstvima i ekstremnom toplinom koju uzrokuje.

Iako on tehnički nema temperaturu, njegova struja može zagrijati zrak oko sebe – i bilo koji objekt kroz koji struja prolazi – do te mjere da budu i do pet puta topliji od površine sunca.

Dakle, grom može uzrokovati opekline prvog i drugog stupnja, kod kojih je koža opečena brzim zagrijavanjem i isparavanjem znoja, kiše ili druge vlage na površini kože.

Također, može uzrokovati kružne opekline. One nastaju kada struja napusti tijelo nakon što je dosegnula duboko tkivo. Te opekline mogu biti prvog ili, vrlo rijetko, trećeg stupnja.

Opekline trećeg stupnja čine manje od 5 posto ozljeda izazvanih udarom groma.

Kada se dogode, često je to pri dodiru kože sa sintetičkim ili metalnim predmetom zagrijanim od udara koji se tada topi na koži ili ju izravno opeče.

Temperatura koja okružuje udar groma također može uzrokovati iscrpljujući udarni val. Kada se zrak oko munje brzo zagrije i ohladi, može stvoriti implozivnu ili eksplozivnu silu koja može odbaciti žrtvu.

Takav udarni val može uzrokovati ozbiljnu fizičku traumu, što rezultira ozljedama poput unutarnjeg krvarenja, potresa mozga, prijeloma lubanje i oštećenja kralježnice.

Štete živčanog i kardiovaskularnog sustava

Osim toplinskim, grom može oštetiti ljudsko tijelo i svojim električnim svojstvima.

Tijelo je prirodno preplavljeno elektricitetom koji se stvara kada naboji prolaze kroz stanične membrane. To kretanje električnih signala omogućuje kretanje informacija kroz naš živčani sustav, znači mozak i živčane putove.

Kada grom udari i dođe do živčanog sustava, može izravno oštetiti živčane stanice, izazvati privremenu paralizu i izazvati pucanje arterija i žila u mozgu.

Elektricitet groma također može uzrokovati ekstremna oštećenja kardiovaskularnog sustava, dakle srca i krvnih žila.

Zbog njega srce može početi kucati brže ili sporije nego što bi trebalo, ugrožavajući količinu krvi koja teče kroz tijelo. Također, može doći do zastoja srca, što je često kod direktnih udara. Uz to, mogu se ozlijediti i srčani mišići, i najveća arterija.

Trajna šteta organizma

Takav drastičan učinak na tijelo može uzrokovati trajnu štetu.

Osobe koje su preživjele udar groma mogu patiti od poremećaja kretanja i doživotnih neuroloških oštećenja; katarakta, ozljede optičkih živaca i drugih ozljede oka; oštećenja unutarnjeg uha koje može dovesti do vrtoglavice, tinitusa, paralize facijalnih živaca i gluhoće.

U stvari, oko 50-80 posto žrtava udara groma imalo je puknuće bubnjića.

Fizičko oštećenje tijela, posebice njegova živčanog sustava, dovodi do nekih dugoročnih kognitivnih problema.

Neki od njih uključuju: depresiju, nepažnju ili zaboravnost, sporije vrijeme reakcije, poteškoće s obradom novih informacija i pristup starim informacijama, razdražljivost zbog nemogućnosti vraćanja tih informacija, samoizolaciju i promjene osobnosti.

Tipovi udara

Najsmrtonosniji udar groma je direktni, tj. izravni udar. On se događa kad grom direktno s neba spiči nekog nesretnika, pritom često na otvorenom prostoru. U usporedbi s ostalim udarima, direktni provodi najviše struje kroz tijelo, kaže Fox Weather.

Osim toga, zna se dogoditi da grom prvo udari u neki visoki objekt, a zatim se dio njegove struje prebaci na nesretnika koji se našao metar dalje. Najčešći je primjer kad grom pične u drvo, a na kraju nastrada jadnik koji se baš od toga pokušao sakriti ispod.

Također, grom može udariti u tlo, ili objekt na tlu, nakon čega struja izvire van kroz površinu tla. Upravo takav udar uzrokuje najviše smrti i ozljeda.

Zašto bismo stali na tome?

“Kondukcija”, tj. “provođenje” – u smislu putovanja struje – događa se kada grom udari u visoki objekt, skoči na metalnu površinu i zatim putuje duž te površine. Metal pruža put kojim elektricitet može putovati, ugrožavajući svakoga tko je u kontaktu s tim metalom.

Na kraju, najrjeđi, a i najzanimljiviji od svih udara zovu se “streameri”.

U normalnim okolnostima, grom obično pogađa samo jedan objekt ili “streamer”, u ovom slučaju – dugački, uski objekt. Međutim, višestruki streameri obično se događaju kada više objekata na zemlji postane put za struju iz groma.

Čak i osoba koja se nađe u blizini može postati jedan od tih streamera.