Mix

Grammyji odlučili — ništa od AI-ja, samo „ljudski kreatori“ imaju pravo na pobjedu

Las
Las Foto: Kathy Hutchins / Shutterstock.com
Događa se!!! Regulative su počele stizati.

„Djelo koje ne sadrži ljudsko autorstvo nije prihvatljivo ni u jednoj kategoriji.“

Umjetna inteligencija je goruća tema u umjetnosti, njezine se upotreba i kritizira i hvali u svim područjima pa tako i u glazbi. Mišljenja oko AI-a su polarizirala i prije njezine masovne dostupnosti, no sada je postala stvarnost i Akademija je odlučila intervenirati.

Grammyji su u petak donijeli niz odluka u dodjeli najprestižnije glazbene nagrade, uključujući pravilo koje propisuje da „samo ljudski kreatori“ mogu osvojiti najveće priznanje glazbene industrije u odluci usmjerenoj na korištenje umjetne inteligencije u popularnoj glazbi.

„Djelo koje ne sadrži ljudsko autorstvo nije prihvatljivo ni u jednoj kategoriji“, rekli su prema novim „Protokolima umjetne inteligencije (AI)“ objavljenim u petak.

Pravilo je postavljeno nakon sastanka upravnog odbora Akademije prošlog mjeseca. Tada je odlučeno da su radovi koji sadrže elemente umjetne inteligencije prihvatljivi, sve dok je ljudski kreator odgovoran za „značajan“ doprinos glazbi i/ili stihovima.

Vijest stiže nedugo nakon što je Paul McCartney objavio da je nadolazeća „posljednja ploča Beatlesa“ skladana pomoću umjetne inteligencije izvlačenjem glasa Johna Lennona iz starog demo snimka. McCartney je opisao umjetnu inteligenciju kao „pomalo zastrašujuću, ali uzbudljivu“, dodavši: „Samo ćemo morati vidjeti kamo to vodi“.

Uz spomenuto pravilo, Akademija je objavila promjene i u drugim kategorijama. Kako biste uopće mogli biti nominirani u kategoriji albuma godine, glazbenik mora imati odraditi minimalno 20% posla. To uključuje sve zaslužne izvođače, istaknute izvođače, tekstopisce, producente, inženjere, miks i mastering inženjere, a razlikuje se od odluke donesene 2021. koja je nominaciju omogućila svima koji su sudjelovali na albumu.
Promijenjen je i broj nominacija u kategorijama Najbolji novi izvođači, baš kao i album, pjesma i ploča godine. Broj nominacija je smanjen s deset na osam.