Mix

HBO ima novi hit! Nisam nikad igrao The Last of Us, pogledao sam The Last of Us

The Last of Us (Izvor – HBO Max) 1
The Last of Us (Izvor – HBO Max) 1 Folder.hr
\\folder\galerija Galerija The Last of Us (Izvor – HBO Max) 1 The Last of Us (Izvor – HBO Max) 1 Foto: Folder.hr The Last of Us (Izvor – HBO Max) 11 The Last of Us (Izvor – HBO Max) 11 Foto: HBO The Last of Us (Izvor – HBO Max) 12 The Last of Us (Izvor – HBO Max) 12 Foto: Folder.hr +8 The Last of Us (Izvor – HBO Max) 10 Galerija
HBO ima novi hit. Ozbiljno je. Termin ponedjeljkom koji je inače rezerviran za najveće hitove je sada rezerviran za The Last of Us, ekranizaciju jedne od najboljih videoigara svih vremena. Videoigre koju nisam nikada igrao iako vjerujem u videoigre kao medij za pričanje nevjerojatnih priča i pružanje neviđenih (i neosjećenih) iskustava. A sada? Sad ju želim igrati jer sam pogledao prvu epizodu HBO-ove nove serije. Već sam, u naletu oduševljenja, otvorio internetske oglasnike i gledam polovne igre za PS4, razmišljam od koga mogu posuditi PS4. Ali ipak mislim da ću ostati pri seriji, barem do kraja prve sezone. Serije su „moj” medij, mislim da priču o Joelu i Ellie želim iskusiti na ovaj način. I dalje zadržavam pravo da se predomislim.

Ako slučajno niste igrali igru (khm, kao neki od nas), svijet je u problemima kada početkom 2000-ih izbije globalna pandemija, a zaraženi postaju zombiji. U seriji smo kratko uvedeni u radnju i početke pandemije, a onda smo bačeni 20 godina u budućnost gdje je svijet pod vojnom opresijom, u strahu od zaraze i zaraženih. Jedan muškarac sa setom impresivnih vještina preživljavanja mora prevesti jednu djevojku na drugi kraj države. Obećano nam je devet epizoda u prvoj sezoni, a prva epizoda traje čak 80 minuta. I čudo je.

Ako ne želite baš nikakve spoilere, preskočite cijeli idući paragraf.

Serija me dobila samom uvodnom scenom. 1968. je godina, u talk showu gostuju znanstvenici, razgovaraju o pandemijama (poznatije nam je nego ikad), a jedan od njih ističe kako se itekako moramo bojati gljiva. Ako temperature u svijetu porastu i gljive evoluiraju pa tako odjednom mogu podnijeti i temperaturu ljudskog tijela — tko kaže da nećemo imati milijarde zaraženih ljudi otrovanih umova? Kamera skreće na studijsku publiku koja bulji u znanstvenika, mirno, nepokretno, pasivno. Čak i moj umoran um je uspio uhvatiti kritiku masovnih medija preko leđa ne toliko nevinih gljiva. Radnja preskače u 2003. godinu, Joel ima neku candybar Nokiju kako bi dogovarao građevinske poslove, rođendan mu je, a kći mu se trudi učiniti dan nešto posebnijim. Taj dan i postaje poseban, ali iz potpuno krivih razloga. Dok Joel radi s bratom Tommyjem, njegova kći Sarah posjećuje susjede nakon škole, stariji bračni par koji brine za nepokretnu baku. Dok Sarah gleda policu s DVD-ima (2003. je ipak), u pozadini vidimo mutnu baku — dotad nepokretnu koja ima nekakav napad. Obiteljski pas je preplašen i zabrinut. Već tu postaje očito što se događa.

Dalje neću prepričavati radnju, ali sam uživao. Čitav prolog je fantastično režiran, snimljen, uglazbljen, napetost je na razini i u nekoj drugoj seriji bi samo ovo mogla biti jedna čitava epizoda, uz nešto više scena. Sva sreća, HBO nam je dao cijelu ruku.

Puno toga je stavljeno u prvu epizodu. Čak sam krivo shvatio kako su Krijesnice poseban odred vojske da bi se ispostavilo kako su u pitanju teroristi. Ili „teroristi”. Još uvijek nisam siguran. Saznali smo kako ima i gorih stvari od zombija u unutrašnjosti SAD-a. Pljačkaša, vlasnika robova… I veselim se što ću ih sve upoznati u budućim epizodama.

Izvor: HBO

Iza serije stoji Craig Mazin, čovjek koji je odgovoran za Černobil, fantastičnu mini-seriju o nuklearnoj katastrofi u Ukrajini. Odgovoran je i za film Hot Tub Time Machine, ali to u ovom scenariju nije važno. Mazin se za scenarij serije ujedinio s Neilom Druckmannom, autorom originalne igre. Čini se da su pogodili.

Kada su najavljeni Pedro Pascal i Bella Ramsey za glavne uloge, one Joela i Ellie, Internet nije bio do kraja siguran što misliti. Fanovi igre idu čak toliko daleko da su u startu otpisali Pascala jer mu… ne izmišljamo… ne može narasti ogromna brada kao što ju Joel ima u igri. Pedro je jedan od rijetkih likova koji se izgubi u svojim ulogama, na pozitivan način. Naglasak nestane, filmografija nestane, ostane samo lik koji može i ne mora govoriti, ali je dojmljiv u svakom slučaju. Bella Ramsey je oduševila gotovo cijeli svijet u Igri prijestolja kao Lyanna Mormont, ali ni ona nije pošteđena negativnih reakcija fanova igre — jer oni već godinama fantaziraju o savršenoj glumici za ulogu Ellie. Nisam igrao igru pa ne mogu promatrati iz kuta ostvarivanja mokrih snova fanova, ali Pedro Pascal i Bella Ramsey su odradili savršen posao u prvoj epizodi i vjerujem kako će s tim i nastaviti. U jednom trenutku su Ellie i Joel sami, nakon što je Joel dobio zadatak da ju prokrijumčari izvan karantenske zone. U stanu su. Ne vjeruju si međusobno jer su se tek upoznali, situacija je napeta, ali Ellie pronalazi način da razbije napetost barem na trenutak. Osjećam da će biti puno osjećaja u budućnosti. And I’m here for it.

Hoće li ovo biti najbolja adaptacija videoigre za velike i male ekrane? Potencijal je tu. O vjernosti adaptacije će moći govoriti samo gorljivi fanovi videoigre, ali osobno se više fokusiram na kvalitetu samog krajnjeg proizvoda kada se govori o ekranizacijama. Nisam morao igrati Resident Evil kako bih zaključio da su filmovi šund — ili da je Uncharted prosječan film. The Last of Us možda stvarno bude vrhunska ekranizacija videoigre, ali i važan faktor uskrsnuća svega što ima veze sa zombijima.

Zombiji su opet u modi.

Serija je dostupna na HBO Maxu od 16. siječnja te na HBO kanalu ponedjeljkom u 20:00.