Mix

HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba želi glasove mladih, kaže da je slušao Notorious B.I.G.-ja

HRT
HRT Foto: @hrtvijesti/ Twitter & PNGAAA edit
Izvor fotografije: @hrtvijesti/Twitter & PNGAAA edit

Ah ta neraskidiva veza politike i hip hopa. U Hrvatskoj je ta veza bila slaba i mlaka. Tu i tamo bismo čuli pokoji “pad sistema”, a sistem je odavno pao. A preko bare? U Americi se političari često oslanjaju na glasove “urbane” Amerike, a riječ “urbano” je samo eufemizam za crnačko i latino stanovništvo. Pokušavaju te glasove pridobiti jeftinim trikovima. Najrecentniji od njih je bio Trumpov angažman Lil Pumpa na republikanskim okupljanjima kako bi pridobio mlađu demografiju. Ti klinci nemaju pojma o politici, ali će vjerovati svojim influencerima po pitanju izbora tenisica, ali očito i izbora predsjednika. Pri pozivanju Lil Pumpa na pozornicu, Trump ga je prozvao “Little Pimpom” i tim putem pokazao kako to uopće nije bila njegova ideja. Da je imalo u hip hopu, skužio bi da se Lil Pump i Trump rimuju i ne bi nikad pogriješio.

.

Neke poveznice među političarima i reperima izrode kvalitetne suradnje – Killer Mike i Bernie Sanders su bromance iz socijalističkih snova u kojima u pozadini sviraju hip hop beatovi. Da ne ulazimo u biografiju Killer Mikea ili Bernieja Sandersa, ali obojica su puno više nego memeovi i vrhunske Run The Jewels bijesne pjesme.

Glasovi su se počeli kupovati i u Hrvatskoj

Ne na onaj stari, klasični način “ti meni glas, ja tebi riješim zemlju ili igranje Solitairea u državnoj firmi” već na ovaj novi koji uključuje namedroppanje poznatih hip hop legendi.

Davor Filipović je kandidat HDZ-a za zagrebačkog gradonačelnika. U emisiji Studio 4 je izjavio kako je proširio vidike kroz svoje odrastanje. Dok je živio u Americi, navodi kako je slušao Notorious B.I.G.-ja.

Nas je oduševilo što je slušao “Bi Aj Džija”. Još da je bacio dio versa s Juicy, možda bismo vjerovali. Doduše slabe su te geste rukama u kadru za nekog tko voli pravi rap.

Nismo jedini. Ovo je odlično i poznatom glazbeniku Kandžiji.

Newsflash – Notorious B.I.G. više ne pali kao referenca. Najveći Biggie fanovi su u Irskoj. Ili pale frulu na nekom kauču u podrumu i ne misle ići na izbore jer nisu izašli ni na jedne u zadnjih 20 godina. Ili tek otkrivaju hip hop i imaju 14 godina i ne mogu glasati.

Upravo je na Netflixu izašao dokumentarac o Biggieju nazvan Biggie: I’ve Got a Story To Tell, baš nas zanima što gospodin Filipović misli o ovom ostvarenju. I plaća li svoj Netflix ili krade od prijatelja.

HDZ u Zagrebu želi One More Chance, zaboravlja da njihova mladež sluša seke Karleuše dok jašu gradom u tatinom BMW-u.