Mix

Jeff Bezos će vas zaposliti u Amazonu odgovorite li točno na ova dva pitanja

muškarci se rukuju kao na razgovoru za posao i fotografija moitela s otvorenom aplikacijom Amazon
muškarci se rukuju kao na razgovoru za posao i fotografija moitela s otvorenom aplikacijom Amazon Foto: unsplash.com/Canva
Zaposlenica Amazona prisjetila se iscrpljujućeg intervjua i procesa zapošljavanja, koji su kandidati morali proći prije nego što su konačno upoznali Jeffa Bezosa. Ann Hiatt izgradila je uspješnu karijeru, a postojalo je vrijeme kada se nije tome nadala.

Nakon što je 2002. diplomirala na Sveučilištu Washington, Hiatt je otkrila da su se mnogi njezini kolege borili s pronalaskom posla. Imajući to na umu, odlučila je otvoriti svoj um potencijalnom odlasku u profesiju za koju nije očekivala da će se okušati. To je bio rad u tehnološkoj industriji.

Hiatt nije imala iskustva kao asistentica, ali se odvažila i prijavila za mjesto Bezosova mlađeg asistenta. Unatoč nedostatku iskustva, Hiatt je dobila povratni poziv iz tvrtke i pozvana je na razgovor.

Početne je intervjue opisala kao „vrtoglave“, a opisala ih je kao „kontinuirane razgovore sa svim višim asistentima, od kojih su neki trajali i cijeli dan“. Srećom, sati koje je uložila, isplatili su se i Hiatt je stigao do posljednje faze intervjua. Međutim, propustili su spomenuti da će to biti sa samim Bezosom.

Dok bi mnogi očekivali da će ih njihov potencijalni novi šef „pojesti“ na intervjuu , Bezos je Hiatt jednostavno postavio dva pitanja. „Bezos je započeo intervju obećanjem da će postaviti samo dva pitanja i da će prvo biti zabavna mozgalica“, prenosi nam UNILad.

Kao prvo pitanje Hiatt je morala procijeniti broj stakala u Seattleu. Hiatt je priznala kako ju je pitanje isprva iznenadilo, jer na njega nije moguće dati konkretan odgovor, no počela je razmišljati i prihvatila je izazov. Ovako je došla do odgovora „Izložila sam kako bih počela s brojem ljudi u Seattleu, za koji sam srećom točno pogodila kako ih je oko milijun, samo da olakšam računicu. Tada sam rekla da svaki od njih mora imati dom, prijevozno sredstvo i ured ili školu, a sve to ima prozore. Stoga sam predložila da procjenu temeljimo na tom prosjeku.“.

Nakon 10 minuta Bezosu je predstavila svoju kalkulaciju, na što je odgovorio „To je otprilike to“, zadovoljan njezinim odgovorom. Drugo pitanje koje joj je postavio glasilo je „Koje ciljeve želite ostvariti karijerom?“.

„Rekla sam mu da se Amazon pokazao kao tvrtka puna ambicioznih i strastvenih ljudi“, prisjetila se Hiatt i nastavila „Željela sam biti poput njih i naučiti ono što oni znaju. Njihova snaga bila je u područjima koja sam osobno željela razviti, tako da je vrijednost iskustva bila očita, iako se činilo kao odstupanje od mog cilja da budem profesor.“.

Hiatt je nastavila „Objasnila sam da nemam pojma kako biti asistent, ali da znam koliko je važno stalno biti izvan svoje zone udobnosti. Željela sam uskočiti u astronomsku krivulju učenja i rasta.“.

Nakon svojih uspješnih odgovora, Hiatt je angažirana „na licu mjesta“, a ostalo je povijest. Počevši kao mlađa asistentica, nastavila je blisko surađivati ​​s Bezosom, tijekom svog vremena u Amazonu, a na kraju je postala jedan od njegovih izvršnih poslovnih partnera.