Mix

KAD ĆE KOD NAS? Psihodelici i MDMA odobreni za medicinsku uporabu u Kanadi

Unsplash gljive psilocybin
Unsplash gljive psilocybin Foto: Unsplash

Inače ilegalne supstance, MDMA i halucinogene gljive koje sadrže psilocibin – prije su se za liječenje u Kanadi koristile samo u slučajevima liječenja terminalnih bolesti ili uz prethodno dopuštenje Ministra zdravstva.

Zakonodavstvo Kanade pokušavalo je pronaći rješenje kako bi se korištenje tih supstanci moglo odobriti i ljudima kojima mentalne bolesti ugrožavaju život. Tijekom donošenja odluke, zakonodavna vlast svoj je prijedlog iznijela javnosti , a javnost je većinski podržala prijedlog.

Sada će liječnici moći prepisati takvo liječenje u kontroliranim uvjetima te će se supstance uz nadzor moći uzimati skupa s uobičajenom terapijom. Tretman će se posebno koristiti u svrhu liječenju PTSP-a.

Brojne su studije pokazale da psihodelici pomažu u borbi protiv mentalnih bolesti, a sada će se pokazati hoće li (i kako) novi sistem liječenja funkcionirati na nacionalnoj razini.

Još 2016. godine smo pisali o LSD-ju, MDMA-i i gljivama kao ultimativnoj psihoterapiji, ako te zanima – članak je ovdje.