Mix

Kako završiti razgovor ili sastanak s nekime tko ne zna ušutjeti?

Cura priča dečko se dosađuje
Cura priča dečko se dosađuje Foto: Folder.hr
Svi smo se susreli s ljudskim verzijama mlinova barem jednom. Melju li ga, melju. Riječi iz njihovih usta izlaze bez prestanka. Ti pritom ne možeš doći do riječi, ne možeš ni uskočiti, a kamoli prekinuti.

Još možeš pretrpjeti to kod pojedinih prijatelja jer njihove mane i vrline prihvaćaš kao paket, ali što kada se s brbljavcima susretneš na poslu? I što kada se zbog tih brbljavaca odulji vrijeme svakog mogućeg sastanka, pogotovo virtualnog?

Fast Company donio je par savjeta pomoću kojih možeš virtualnu poslovnu komunikaciju učiniti efikasnijom i ostaviti minimalno mjesta za odugovlačenje.

Probaj usvojiti koji od njih da bi spasio svoje lice od polusatnih izraza općeg jada, odustajanja, oklijevanja, kiselosti i umrtvljenosti dok blejiš u to čudo koje ne staje.

Cura priča dečko se dosađuje Kemijska na planeru Foto: Folder.hr

Dogovori konkretne teme o kojima će se raspravljati i odredi vrijeme trajanja rasprave za svaku od njih

Već na početku treba razjasniti količinu raspoloživog vremena i krajnji trenutak u kojemu rasprava mora završiti. Usmjerite se na dogovorene teme i podsjetite kolege kada sastanak mora završiti – iz pristojnosti prema svim sudionicima.

Kada se radi o telefonskome pozivu, prije samoga razgovora bilo bi dobro napomenuti koliko vremena za razgovor uopće imate, na taj se način štedite otezanja.

Cura priča dečko se dosađuje Ruka drži strelicu na virtualnoj meti Foto: Folder.hr

Preusmjeravaj razgovor

Ako se tijekom sastanka skrene s teme ili netko krene okupirati razgovor, potrebno je uskočiti i preusmjeriti raspravu natrag na fokus ili prema završetku.

U slučaju da okupator razgovora nastavi pričati i nakon toga, bilo bi dobro doskočiti s nečime poput: “Ispričavam se na prekidu, samo želim podsjetiti na vrijeme trajanja sastanka kako bismo se vratili na raspored”.

Zatim treba podsjetiti na točku od koje treba nastaviti.

Također, korisno je napomenuti kada se približava kraj sastanka kako bi ljudi bili svjesni preostalog vremena.

Cura priča dečko se dosađuje Gesta rukama time out Foto: Folder.hr

Iskoristi potencijal video alata

Neumornome sugovorniku može se vizualnim načinima dati do znanja da pretjeruje.

Npr. gestom ruke koja pokazuje na imaginarni sat na zapešću – u prijevodu: obrati pozornost na vrijeme. Osim toga, možemo mu rukama pokazati znak T, u smislu Time Out. To bi trebalo zaustaviti govor. Osim ako osoba nema nikakvog iskustva sa sportom ili nikad nije gledala Prijatelje.

U krajnjem slučaju, možete ga utišati i nastaviti dalje. Ako to nije hint, onda ne znamo što je.

Ponudi offline opcije za nastavak razgovora

Lakše je završiti razgovor kada postoji prilika za offline nadoknadu. Pritom je bitno odrediti kada će se razgovor nastaviti te zaista održati dogovoreni follow-up sastanak.

Osim toga, točke o kojima bi se dodatno trebalo raspraviti možete dodati na dnevni raspored idućega sastanka.

Važno je sudionicima dati priliku da se izraze. Ako ih kasnije i prekinete u govoru, moći ćete ih ohrabriti tako što ponudite da se razgovor o njegovim temama nastavi preko maila ili nekog drugog oblika vaše uredske komunikacije.

Zašto je bitno znati završiti duge razgovore?

Zato što drugi počinju cijeniti naše vrijeme na osnovi jasno uspostavljenih granica kojih se držimo.

To uključuje započinjanje sastanka na vrijeme, odabiranja najprikladnijeg oblika sastanka te postavljanja jasnov vremena završetka sastanka.

Za sve one kojima nakon pola sata ubijanja u pojam pričom obrve i dalje stoje podignute, a ništa… Akademija dramske umjetnosti nalazi se na Trgu Republike Hrvatske 5, sretno. Mi ćemo ipak probati optimizirati naše sastančenje.