Mix

Kloppovih 7 veličanstvenih igrača koje je kupio u svojoj trenerskoj karijeri

Jurgen Klopp slavi
Jurgen Klopp slavi Foto: Folder.hr
Izvor fotografije: Shutterstock

Prijelazni rok je pred nama, kupuju se igrači na sve strane, a mi čekamo Kloppa da povuče okidač.

Prije nego se konkretno bacimo na listu najboljih Kloppovih kupnji u povijesti moramo razjasniti prema kojim kriterijima smo birali sve igrače. Nismo se samo vodili za učinkom u klubu kada su bili kod Kloppa niti nam je fokus bio isključivo na jeftinoj cijeni. Radi se o kombinaciji sveukupnog učinka, rasta te kupovne cijene.

Dakle, na ovoj listi se neće naći Virgil van Dijk i Allison Becker koji su zajedno koštali 142 milijuna funti. Ogroman učinak su imali na klub, ali tome smo se i nadali s obzirom na cijenu.

Mi želimo više pričati o onim “jeftinjačama” za koje se kasnije ispostavilo da su bombastični!

S obzirom na Kloppovu dugu karijeru – dosta je takvih igrača. Sve će se manje više svoditi na njegovo vrijeme u Dortmundu i Liverpoolu (oprosti Mainz, ali tak’ je, kak’ je).

Također, redoslijed na listi ne igra nikakvu ulogu.

Kod igrača koji nisu prodani iz kluba u koji ih je kupio Jürgen ćemo navesti njihovu današnju i/ili najvišu tržišnu vrijednost prema transfermarkt.com procjeni, a kod onih prodanih ćemo navesti i njihovu prodajnu cijenu.

Mohamed Salah (Liverpool)

Kupljen za: 36,5 milijuna funti s mogućnosti porasta na 43 milijuna funti
Današnja vrijednost: 120 milijuna eura

Salah je bio najskuplji igrač kojeg je Liverpool ikada kupio. Prije njega je najskuplji bio Andy Carroll. Sjećate ga se? Slabo? I mi…

Salah je došao iz Rome gdje se odlično snašao, puno bolje nego kad je pokušao igrati za Chelsea. Klopp i njegova ekipa su jednostavni imali nos i znali su što im treba.

Još se sjećamo njegove 17’-18’ sezone kada je zabio 44 gola i nosio klub na svojim leđima. Bolesno dobar igrač! Nadamo se da će se sve razriješiti s Liverpoolom jer nam se jako sviđa što radi u tom crvenom dresu.

Sadio Mane (Liverpool)

Kupljen za: 34 milijuna funti
Današnja vrijednost: 120 milijuna eura

Kada pričamo o Salahu, moramo spomenuti Manea. Kupili ga od Southamptona 2016. godine. Nitko nije vidio toliki potencijal u njemu. Nije ljudima bilo jasno jesu li možda pretjerali s izdatcima.

Najskuplji afrički igrač u povijesti se ispostavio kao jedan od najboljih ikad. Da, rekli smo to, nismo se zeznuli niti to poričemo.

U koju zvijer se on pretvorio kod Jürgena… Jao… Igrač koji izaziva strahopoštovanje na putu iz busa u svlačionicu. U 194 tekme je zabio 90 golova i asistirao 39 putta.

Pierre-Emerick Aubameyang (Arsenal)

Kupljen za: 11 milijuna funti
Prodajna cijena: 56 milijuna funti

U početku svoje karijere je Aubameyang bio često igrač koji se kretao po posudbama između talijanskih i francuskih klubova. Nigdje se nije zapravo uspio izboriti za svoje mjesto u ekipi. Igrao je čak u Milanu, ali to je možda najmanje hvale vrijedan period s obzirom na to koliko je igrao (vrlo rijetko do gotovo nikada).

Klopp ga je kupio 2013 od Saint-Etiennea za okej cijenu ili bolje rečeno za sitniš ako uzmemo u obzir što je sve donio Dortmundu i Kloppu sa svojih 141 golova, 36 asistencija u 213 utakmica.

Neupitno je, je li vratio uloženo, pogotovo ako uzmemo u obzir da su ga za puno skuplje prodali. No, kako mu je karijera tekla nakon toga – o tome nećemo.

Andy Robertson (Liverpool)

Kupljen za: 8 milijuna funti
Današnja vrijednost: 75 milijuna eura

Kada razmislimo kakva je igračina današnji kapetan škotske reprezentacije – cijena je smiješna za trenutne tržišne prosjeke. Hull City navijači će žaliti zbog gubitka, ali realno, Andy nije mogao postići tu razinu pod bilo kojim drugim trenerom. Vjerujemo da je i on svjestan koliko mu je “Normal one” pomogao da se digne na nivou na kojemu je danas.

Bez sumnje jedan od najboljih bekova današnjice koji će tek dosegnuti svoj vrhunac.

Trent Alexander-Arnolda nećemo spominjati jer je on iz Liverpoolove mladeži uletio kod Kloppa.

Pogledaj i ostatak liste Kloppovih najboljih kupnji na idućoj stranici >>>

Marco Reus (Borussia Dortmund)

Kupljen za: 17.1 milijuna eura
Najviša vrijednost: 50 milijuna eura

Marco Reus je, po našem mišljenju, igrač koji nažalost nikada nije doživio slavu koju je zaslužio van Bundesliege. Mi ga definitivno smatramo igračem koji se treba spominjati kao jedan od najboljih generacije koju su dominirali Messi i Ronaldo.

Tamo je i Reus koji je s Kloppom postizao čuda. U 289 nastupa je zabio 133 gola i asistirao 86 puta. Iznimno bitan Dortmundov igrač i danas, a vjerujemo da je ostao toliko godina u tom klubu jer se suočavao s dosta ozljeda tijekom svoje karijere. Da nije… Tko zna da li bi Luka Modrić stigao biti što je…

Mats Hummels (Borussia Dortmund)

Kupljen za: 4.2 milijuna eura
Prodan za: 38 milijuna eura
Najviša tržišna vrijednost: 60 milijuna eura

Hummels je možda vrlo sličan slučaj kao Reus što se tiče popularnosti. Nemamo dojam kao da je bio na “glasu” koji je zaslužio zato što je svoju čitavu karijeru proveo u Njemačkoj te se vezano za njegove transfere nisu vrtjele brojke zbog kojih tražite način kako sebi u prošlosti poslati poruku u kojoj piše: “treniraj nogomet, ostavi se Jo-Joa”

Mats je definitivno jedan od najboljih stupova obrane svoje generacije. Zamisao da Hummels na svom vrhunci igra sa zdravim Van Dijkom – to bi bila neprodorna obrana. Eventualno iz prekida ili neki krumpir da se zaleti u gol, ali drugačije ne.

Ovog inteligentnog diva treba pamtiti i isticati našoj djeci kada nas budu pitali da im nabrojimo neke braniče naše mladosti.

Robert Lewandowski (Bayern München)

Kupljen za: 4.75 milijuna eura
Najviša tržišta vrijednost: 90 milijuna eura
Današnja vrijednost: 60 milijuna eura

.

Robert LewanGOALski je do sada najbolji Kloppov ulog. Pogotovo ako gledamo njegovu cjelokupnu karijeru. Njegova trenutna vrijednost nam je smiješno mala za trenutno najboljeg igrača na svijetu i najboljeg napadača na tom istom svijetu. U 14 utakmica je zabio 20 golova i ima 5 asistencija.

Nećemo o tome gdje je odveo Bavarce, nego ćemo o njegovih 103 gola i 42 asistencije u 187 utakmica za žuto-crne. Poljak nije bitno nepoznat igrač kada je dolazio u Dortmund, ali ne možemo reći da nije bio rizik.

No, ispostavilo se opet kako Jürgen zna najbolje. No, vjerujemo da je gorak okus ostavio njegov besplatni odlazak glavnim protivnicima (nije Schalke, nego Bayern), ali tako to ide u nogometu.

Jedva čekamo vidjeti što će si Jürgy novo kupiti ove zime.