Mix

Lijeni ponedjeljak: novi trend generacije Z koji početak tjedna čini puno lakšim

Lijeni ponedjeljak
Lijeni ponedjeljak Foto: Canva
U moru trendova koje je dolaskom u radno okruženje sa sobom donijela generacija Z, lijeni ponedjeljak možda je jedan od „najkontroverznijih“.

Zamislite situaciju: Nedjelja navečer je, a vi se uopće ne možete opustiti i uživati u slobodnoj večeri. Samo razmišljate o tome kako sutra započinje novi radni tjedan. Strahujete od sutrašnjeg dana.

Niste jedini. Istraživanje platforme LinkedIn pokazalo je da 80% zaposlenih Amerikanaca kaže da doživljava nedjeljne strahove. Ne samo da doživljavaju nedjeljne strahove, već se dobar dio njih nedjeljom osjeća anksiozno i tužno.

Na vašu sreću, generacija Z pronašla je rješenje koje će pomoći svima koji se nose s ovakvim osjećajem, a mogu si priuštiti lakši početak tjedna.

Lijeni ponedjeljak ili „Bare minimum Monday“ prakticira sve više milenijalaca i pripadnika generacije Z, a odnosi se na pristup kojim se pokušavate olakšati početak radnog tjedna. Za to poslodavci koriste razne metode, poput rada na daljinu ili smanjenog broja sati ponedjeljkom.

@caitlinjwinter As soon as I read about the concept of #bareminimummondays I knew I wanted in. Sunday nights have always meant the Sunday Scaries for me, but introducing Bare Miminim Mondays for me and my team means I can go to bed not feeling that sense of dread. I can wake up a little later on a Monday morning, go to my gym class and then ease into my work week feeling refreshed and energised. Credit for this concept goes to the amazing @MJ ⚡️ ⚡️#marketingmanager #corporatelife #wfhlife #corporategirlies ♬ original sound – Caitlin Winter

Voditeljica marketinškog tima Caitlin Winter odlučila je ovaj trend provesti u praksi, a zbog toga nije zažalila, tvrdi. Svoje iskustvo podijelila je na TikToku gdje su ju mnogi pratitelji podržali i pohvalili zbog načina na koji pristupa svojim zaposlenicima.

„Mnogi misle da cijeli dan sjedim u svojoj pidžami i ne radim ništa, ali doista nije tako. Za nas je to jednostavno dan kada radimo od kuće, ne planiramo nikakve sastanke i općenito se samo počastimo s malo više prostora i ljubaznosti kako bismo se pripremili za produktivan tjedan koji je pred nama. Ne vršimo pritisak na sebe da bismo dovršili te velike projekte“, rekla je.

@itsmarisajo Replying to @alysialovesmakeup This shift would’ve saved me so much stress & overwhelm back in my corporate days 😵‍💫 #bareminimummonday #bareminimummondays #worklifewellbeing #burnoutrecovery #wfhtips ♬ Theme From A Summer Place – Percy Faith

Pojam je prva skovala Marisa Jo, digitalna kreatorica koja tvrdi da je lijeni ponedjeljak odlična prilika za obavljanje administrativnih poslova te pripremanje za produktivni tjedan.

Iako zvuči pomalo ekstremno, lijeni ponedjeljak ne znači zabušavanje početkom tjedna, već pripremu za produktivniji i bolji radni tjedan.