Mix

LOL: Koncert Metallice na Twitchu utišan zbog autorskih prava – iako su svirali svoje pjesme

metallica
metallica Foto: Twitter Screenshot
Protekli vikend smo imali priliku doživjeti jedan od vrhunaca apsurda interneta, streamanja i autorskih prava. Vjerojatno ćemo ga još dugo pamtiti zato što internet teško zaboravlja. I memeovi tek dolaze.

BlizzCon je jedna od najvećih godišnjih gamerskih konvencija koju organizira Blizzard, tvorci Diabla i Warcrafta. Ove godine je održana online putem Twitcha. Zašto online? Ne moramo puno pojašnjavati. Znamo u kakvom svijetu živimo.

Sve je krenulo u dobrom smjeru i jedan od vrhunaca konvencije je trebao biti nastup Metallice. Počeli su svirati svoju pjesmu “For Whom the Bell Tolls”, ali je Twitchov algoritam za zaštitu autorskih prava odlučio da Metallica ipak nije dobar drug i počeo je djelovati.

Par sekundi nakon što je najveći metal bend krenuo s izvedbom SVOJE pjesme, Twitch ih je muteao te krenuo svirati neku potpuno random 8-bitnu glazbu koju inače svira u trenucima kada netko streama glazbu koja je zaštićena autorskim pravima.

Naravno da je cijeli internet umro od smijeha, ali organizatorima BlizzCona nije baš bilo smiješno. Pogotovo ako uzmemo u obzir da su navodno uložili preko milijun američkih dolara za nastup Metallice.

Mnogi su odmah pomislili na sudske sporove krajem devedesetih, početkom 2000-ih između Napstera i glazbenih izdavača. Napster je bio popularni servis za download mp3 pjesama, a Metallica je bila najglasniji borac za autorska prava. Metallica je pobijedila jer su htjeli da mogu prodavati puno CD-a. To je bio kraj Napstera i kratkoročna pobjeda Metallice. Ovo im možda Svemir uzvraća udarac za Napster.

Pročitaj još: Dotjerani Diablo II dolazi na konzole i PC, nostalgičari liju suze radosnice