Mix

Magnezij ili melatonin? Stručnjaci otkrili kako lakše zaspati i koji dodatak prehrani je bolji

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Nesanica i nekvalitetan san mogu imati ozbiljne posljedice, kako za psihičko, tako i za fizičko zdravlje pojedinca.

Prema istraživanju „Znamo li kako spavamo?“ tvrtke JYSK, koje je 2021. godine provela istraživačka agencija Hendal, gotovo 60 posto Hrvata nije zadovoljno količinom i kvalitetom svoga sna, a kvalitetu svog sna ocjenjuju „osrednjom“ ili „lošom“.

Isto istraživanje provedeno je i 2017. godine od kada je broj ispitanika koji nisu zadovoljni količinom i kvalitetom spavanja porastao.

Naravno problem kvalitete sna nije jedinstven za Hrvatsku, tako istraživanje agencije Gallup pokazuje da probleme sa snom ima i trećina ispitanih Amerikanaca.

U potrazi za rješenjem ovog univerzalnog problema u globalnom i užurbanom društvu, mnogi se okreću dodacima prehrani poput magnezija i melatonina, ali koji od njih će vam zaista pomoći da lakše zaspete.

Psihologinja Shelby Harris tvrdi da će vam u tom naumu više pomoći melatonin. Ako se pravilno koristi melatonin je učinkovitije rješenje vaših problema, ali upozorava ga se ne bi trebalo korisititi bez prethodnog dogovora s liječnikom.

Magnezij

„Dodaci magnezija mogli bi biti korisni za poticanje sna, ali stvarnost je da to nije rutinski dokazano u istraživanjima da bismo bili sigurni u to“, kaže Harris za CNBC Make It.

Iako ne postoje dokazi da će vam magnezij pomoći da lakše i ljepše spavate, dodatak magnezija dokazano opušta vaše mišiće, tvrdi.

Nema dovoljno dokaza koji bi poduprli korištenje suplementa magnezija za bolji san, a unošenje ovih dodataka moglo bi rezultirati nuspojavama poput proljeva, nepravilnih otkucaja srca i problema s bubrezima.

Nema dovoljno dokaza koji bi poduprli korištenje suplementa magnezija za bolji san, a unošenje ovih dodataka moglo bi rezultirati nuspojavama poput proljeva, nepravilnih otkucaja srca i problema s bubrezima.

Melatonin

Melatonin je hormon koji ljudski mozak proizvodi kao odgovor na mrak, tj. noć ili tamu, što signalizira tijelu da se pripremi za spavanje, dok se proizvodnja smanjuje kada je svjetlost prisutna, tj. tijekom dana, što signalizira tijelu da se probudi.

Iako potiče kvalitetniji san, uzimanje dodataka melatonina može imate neugodno nuspojave poput glavobolje, omamljenosti i noćnih mora.

Psihologinja ipak preporučuje da konzumirate više hrane koja sadrži melatonin i magnezij, a suplemente koristite samo uz prethodni dogovor s vašim liječnikom.

“Prije uzimanja magnezija ili melatonina za spavanje, važno je uspostaviti pravilnu higijenu i navike spavanja”, tvrdi Harris.

S obzirom na to da ni jedan od ovih dodatak nije univerzalno rješenje za probleme svih koji se muče s nesanicom ili lošim navikama spavanja, stručnjaci savjetuju da prvo poradite na razvoj dobrih navika spavanja, poput održavanja dosljednog rasporeda spavanja, izbjegavanja kofeina osam sati prije spavanja te gašenja svih ekrana.

Ako već pratite sve ove korake, pokušajte kvalitetu sna popraviti s unošenjem hrane bogate prirodnom dozom magnezija (špinat, maslac od kikirikija, bademi, jaja, mlijeko, grah, banane) ili namirnicama bogatim melatonina (losos, jaja, višnja, kravlje mlijeko, bademi i drugi orašasti plodovi).

Najvažnije je shvatiti da ne postoji univerzalno rješenje koje će pomoći svim pojedincima. Kako bi otkrili što najbolje funkcionira za vas posavjetujte se sa svojim liječnikom.