Mix

Mark Zuckerberg gradi jednu od najvećih kuća u povijesti SAD-a! Pogledajte što sve očekuje izgraditi na velikom posjedu

otok Hawaii slikan odozgo s plažom i morem koji ga okružuju
otok Hawaii slikan odozgo s plažom i morem koji ga okružuju Foto: unsplash.com
Mark Zuckerberg gradi jednu od najvećih kuća u SAD-u, a jedna značajka koju ona uključuje zabrinjava ljude, točnije zabrinjava ih Zuckerbergov pogled na svijet.

Bilijunaš i osnivač Facebooka započeo je izgradnju ogromne vile na Havajima, koja navodno uključuje vlastito selo i podzemni bunker. Kako nam prenosi UNILad, dokumenti detaljno opisuju prostrani kompleks od 1.400 hektara, koji navodno košta oko 270 milijuna dolara.

Kompleks će uključivati nekoliko vila, selo i podzemni bunker od oko 5.000 četvornih metara. Bit će tu i otprilike 30 spavaćih soba, kao i sadržaji poput bazena, sauna, konferencijskih soba i knjižnice.

Dvije glavne rezidencije bit će povezane podzemnim tunelom koji će se granati prema bunkeru, koji će sam po sebi imati dnevni boravak, knjižnicu i skriveni izlaz. Također će biti zvučno izoliran metalnim i betonskim pločama.

Ovaj ogromni posjed bit će i samodostatan, s vlastitim izvorima vode i hrane. Jedna neobična značajka su mreža od 11 kuća na stablima koje će biti povezane nizom užadi i mostova. Tehnološki milijarder Zuckerberg, 39, i njegova supruga Priscilla Chan, 38, kupili su 110 hektara nekadašnje plantaže šećerne trske na otoku Kauaiju, najstarijem havajskom otoku, još 2021. godine.

To dodaje se njihovom već impresivnom portfelju nekretnina od 1.300 hektara, a ogroman kompleks smatra se jednim od najvećih osobnih građevinskih projekata svih vremena, prostirući se na 57.000 četvornih metara u gigantskom poduhvatu.

No, projekt je izazvao kontroverze među havajskim skupinama za zagovaranje, koje tvrde da je imanje dio šireg trenda bogatih ljudi koji Havajce kupnjom lišavaju njihove zemlje. U ovom ih je slučaju zabrinulo što im Zuckerberg uzima ogroman dio zemlje za izgradnju vile u kojoj neće stalno boraviti.

Godine 2020., Zuckerbergov glasnogovornik demantirao je tvrdnje da se zemlja preotima, te je istaknuo kako su se Zuckerberg i njegova supruga „obvezali donirati havajskim organizacijama za poboljšanje obrazovnog i zdravstvenog sustava na otoku, promicanje očuvanja prirode i pomoć u naporima za oporavak od poplava i Covida-19“, prenosi nam Unilad.