Mix

MOŽE! Europska Unija pokušava prisiliti Apple da koristi iste punjače kao i svi drugi

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Nova direktiva Europske Komisije dolazi na 18 stranica i predlaže gotovo utopijsku budućnost gdje svi naši uređaji koriste jedan jedini punjač.

Europska Unija će pokušati prisiliti proizvođače tehnologije da koriste univerzalne punjače za smartphone uređaje – što znači da će se i Apple morati pokoriti te uvesti standardizirane USB-C utore. Ovo je prekrasno, nadamo se toj budućnosti uskoro. Ovim potezom planiraju smanjiti otpad te EU potrošačima uštedjeti milijune eura godišnje.

Apple se protiv ovog bori godinama, ali ako ovo prođe – napokon ćemo imat jedan punjač za sve što nam treba. Većina uređaja (čak i jeftine bluetooth slušalice) prelazi na USB-C. Kad se USB-C tek pojavio, kukali smo, a sada ne možemo zamisliti život sa onim starim kablovima koje ukopčavaš par puta.

Ovaj zakon će spriječiti i Apple i Android da mijenjaju punjače između različitih generacija smartphonea. Appleovi iPhonei trenutno koriste Lightning kablove, ali novi iPadi koriste USB-C punjače. Baš bi bila lijepa ta budućnost u kojoj je sve JEDNO!