Mix

Muškarac si i znojiš se dok ovo čitaš? Vrijeme je da naučiš razliku između dezodoransa i antiperspiranta

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Ljeto u gradu ima svojih prednosti – gužve su manje, svijet djeluje barem malo sporije, većina kolega ti je na godišnjem odmoru, a ti nemaš previše posla. Ima i svojih nedostataka – temperatura zraka 30+ stupnjeva, a real feel ide i do 38 zbog svog tog asfalta koji žari. Znoj je svakidašnja pojava što nije problem ako si doma, ali bilo kakva aktivnost, makar i šetnja do trgovine će ga pozvati na površinu tvoje kože i neizbježno – u tvoju odjeću.

Svi imamo svoje primarne razloge zbog kojih nosimo dezodoranse – netko se želi manje znojiti, netko ne želi biti poznat po neugodnim mirisima. Upravo zbog toga je potrebno znati razliku između dezodoransa i antiperspiranta.

Imena ovih pripravaka već odaju u čemu je stvar. Dezodoransi ubijaju mirise, a antiperspiranti pomažu kod znojenja (perspiracije – skupa riječ za Scrabble). Ali postoji tu još nešto – razlika je u sastojcima.

Antiperspiranti su OVO

Antiperspiranti sadrže sastojke bazirane na aluminiju koji uspijevaju začepiti znojne žlijezde, a ponekad i smanjuju količinu bakterija koje su odgovorne za neugodne mirise. Antiperspiranti su se našli na crnoj listi brojnih neinformiranih ljudi, poglavito Fa proizvodi u devedesetima (čije reklame pamtimo iz PP-ova dok smo gledali Beverly Hills) jer se smatralo da aluminij na koži uzrokuje rak. Ne postoje znanstveni dokazi da aluminij u antiperspirantima uzrokuje rak, ali šteta je već učinjena pa neki ljudi zaziru od antiperspiranata. A stvarno ne bi trebali. Pogotovo ako imaju problema s prekomjernim znojenjem na tjelesnim pregibima.

A dezodoransi?

Tradicionalni dezodoransi povećavaju kiselost kože i ubijaju bakterije na površini kože – točnije bakterije u znoju koje mu daju prepoznatljiv i uznemirujuć miris. Postoje i dezodoransi koji samo maskiraju mirise umjesto da ubijaju bakterije – tako da, jednom kad pronađeš učinkovit dezodorans, ostaj mu vjeran.

I dezodoransi i antiperspiranti su sigurni za korištenje, postoje i prirodne verzije, neki ljude se tapkaju sodom bikarbonom ili čak i limunom (hej – kiselost kože!). Pronađi nešto što funkcionira za tebe, ali molimo te – NEMOJ SMRDITI U JAVNOM PROSTORU I PRIJEVOZU. Hvala.