Mix

“Najružniji dodatak” na bolidima Formule 1 spasio život Lewisu Hamiltonu prilikom sudara

f1 youtube
f1 youtube Foto: Youtube Screenshot
Lewis Hamilton i Max Verstappen su najveći konkurenti za naslov prvaka Formule 1 u ovoj sezoni, a upravo njih dvojica su bili akteri najveće situacije na VN Italije. Došlo je do sudara, u zahtjevnom zavoju je Verstappenov bolid odskočio od ruba staze te se popeo na Hamiltonov Mercedes.

Utrka je bila gotova za obojicu, a Hamiltonu je život spasio dodatak koji je kritizirao u prošlosti. Ime mu je Halo (aureola – za sve vas koji su išli na popravni iz engleskog). Dodatak ima zaštitnu ulogu, napravljen je od titana te može podnijeti težinu londonskog autobusa. Postavljen je kako bi zaštitio vozačevu glavu od težih nesreća, a od 2018. je obvezan u svim Formulinim natjecanjima. Kad se Halo uvodio, Hamilton je rekao kako je to najružnija modifikacija u povijesti sporta, a osim estetskih razloga – utječe i na vidno polje vozača.

Ako niste dugo gledali Formulu 1 i uključili ste se prvi put u posljednjih 5 ili 10 godina, primijetit ćete da je vozačev kokpit okružen Halo-om, šipkom koja nikako ne pridonosi izgledu bolida, ali uvelike poboljšava sigurnost. To se vidjelo i u nedjelju. Na snimci je vidljivo kako je Verstapennov kotač “potapšao” Hamiltona po kacigi, moglo je završiti puno gore da nije bilo Haloa.

Možda Hamilton nije imao anđela čuvara, ali sva sreća – tu je bio Halo. Sada je aktualni prvak promijenio priču, ne kritizira više “najgoru modifikaciju u povijesti sp

“Jako, jako sam zahvalan danas Bogu na Halou. Spasilo me, spasilo mi je vrat.”
orta”.