Mix

Najveći grumen zlata ikada pronađen težio je koliko prosječna osoba! Danas bi vrijedio suludu svotu

zlatne poluge poslagane jedna do druge s certifikatima i službenom veličinom
zlatne poluge poslagane jedna do druge s certifikatima i službenom veličinom Foto: unsplash.com
Najveći ‘rumen zlata na svijetu težio je koliko i odrasli čovjek, a danas bi vrijedio milijune dolara. Kopanje zlata je profitabilna, ali riskantna, djelatnost, no budući da su rudari tijekom godina iskopavanja pronašli zlato vrijedno milijune, tako nema jamstva da ćete zaraditi novac.

Međutim, rudari John Deason i Richard Oats pogodili su jackpot davne 1869., kada su pronašli ogromni grumen, dok su kopali u Australiji. Grumen težak 72 kilograma i velik 61 cm, pronađen je u korijenju stabla, a dobio je nadimak „Welcome Stranger“.

Iako je zlato obično odlično za održavanje svoje vrijednosti, dvojica rudara odnijela su grumen u grad Dunolly, a za golemi komad plaćeni su nešto manje od 10.000 dolara. To je tada bio pravi dobitak, a pošto dobitak na lotu nije bio moguć, ovo je bila sljedeća najbolja stvar.

U bilješkama iz tog vremena, Deason je napisao „Pokušao sam krampom podići grumen, ali ručka se slomila. Zatim sam uzeo polugu i podigao grumen na površinu.”. Zbog velike inflacije, zlato je skočilo u cijeni i procjenjuje se da vrijedi oko 2 milijuna dolara u današnjem novcu.

View this post on Instagram

A post shared by GIG-OS (@gigosplatform)

Iako postoji nekoliko načina iskopavanja zlata, mnoga su velika otkrića prošla kroz osnovni detektor metala. Najveći komad zlata koji je ikada pronađen detektorom metala bio je težak 27 kg, a otkrio ga je Kevin Hillier 1980. Nazvan je „Hand of Faith“, a sada je izložen u kasinu Golden Nugget Casinu u Las Vegasu.