Mix

Ne želimo vam uništiti djetinjstvo, ali budimo iskreni – Ash Ketchum neće nikad biti najveći!

ash ketchum pokemon Youtube Screenshot
ash ketchum pokemon Youtube Screenshot Foto: Youtube Screenshot
Pokemon franšiza je doživjela uspjeh kakav ne pamtimo, doslovno je slučaj bez presedana i ne znamo hoće li to itko ikada nadmašiti.

Najpopularniji dio franšize je animirana televizijska serija te animirani filmovi, igrani filmovi, igračke, video igre preko raznih generacija na raznim konzolama, fan made open source igre, manga, odjeća, a nedavno smo vidjeli da se počeli izrađivati i Pokemon namještaj.

Našu stručnost smo stekli igrajući razne generacije video igara u kojima smo svaki put pobijedili čitavu ligu te postali Pokemon majstori, gledali smo dosta filmova – animirane i onaj jedan igrani te smo čitali mangu.

Pokemon lige su osvojene u igrama: Blue, Yellow, Gold, Silver, Ruby, Sapphire, X, Black te Sword, ali smo zaigrali i Pokemon Ranger te se natjecali na raznim fan-made open source mmo verzijama Pokemona. To je samo vrh piramide Pokemon uspjeha kojeg smo ostvarili tijekom 20 godišnje karijere s džepni čudovištima.

Na osnovu svega toga iznosimo jednu tvrdnju koju smatramo činjenicom te mislimo kako su svi obožavatelji duboko u sebi svjesni, ali rijetko tko se usuđuje to izjaviti i pogledati istinu u oči…

Ash Ketchum neće nikada biti najveći ili najbolji trener koji postoji.

Hardkor obožavatelji će nam možda sada reći: “Ali on je osvojio ligu u Alola regiji” – naš odgovor na to je da je ta posljednja sezona Pokemona najlošija osmišljena do sada jer se taj Ash navodno uopće ne sjeća svojih prijašnjih “uspjeha”. Kao da se radi o sasvim novom liku s istim imenom koji slučajno ima Pikachua, što možda i je slučaj.

Navest ćemo vam razloge zašto mislimo da nikad ništa od njega i zašto je bolje da nađe novu profesiju. Svakako, sve to potkrepljujemo vlastitim bogatim Pokemon CV-jem.

1. Ash ignorira sustav vrsta Pokemona

Kao što vjerojatno znate, postoji 18 odnosno 19 različitih vrsta Pokemona – vatreni, vodeni, travnati itd. Osmišljeni su prema “kamen-škare-papir” principu. Primjerice, vatreni su slabi protiv vodenih, travnati su jaki protiv vodenih, ali slabi protiv vatrenih. Ta lista se svakako razvlači na preko 18 vrsti.

To su nekakve osnovne informacije kojima svaki Pokemon trener treba baratati, a Ash kao da nikada nije čuo za to.

Koliko puta se dogodilo da vodene Pokemone šalje protiv travnatih i slično… To je čisto bacanje Pokemona pod nož, gubitak je zagarantiran.

2. Ne koristi svoje najbolje Pokemone

Ne razumijemo koja mu je to fora. Čim ode u novu regiju, sve Pokemone pošalje kući kod Prof. Oaka i kreće “ispočetka”. Tijekom godina je sakupio fin broj dosta moćnih Pokemona koje ne koristi…

I onda kao bude tužan jer ne pobijedi, a njegov Snorlax koji je i dalje jedan od moćnijih, ne radi ništa, odmara na mjestu Ashovog prebivališta.

.

Naravno da će izgubiti…

3. Ash nema nikakvu strategiju

Razumljivo nam je da možeš pogriješiti s izborom Pokemona kada po prvi put ideš u borbu i ne znaš ništa o protivniku, ali kada znaš što će ti protivnik koristiti, a ti to ne iskoristiš za sebe…

Svi se sjećamo kako je osvojio prvi bedž protiv Brocka. Ključna riječ je “slučajno” s Pikachuom.

4. Ash ne zna posložiti svoju Pokemon ekipu

.

Svakom treneru je dopušteno da ima šest Pokemona. Svaki normalan trener bi u tom slučaju pokušao složiti sebi ekipu s kojom pokriva što više “rupa” odnosno ima što manje slabosti.

Mislite da to Ash radi? Ne. Totalno nepromišljeno ulazi u sve to. Nije ni čudo što zauvijek ima 10 godina.

5. Ne trudi se evoluirati svoje Pokemone

Možda se ne sjećate, ali bio je jedan period kada je Ash nepromišljeno, egotriperski i nasilnički tjerao jednog Pokemona da se razvije. Time je stvorio traumu sebi i svom Pokemonu te je rekao nikad više.

Tako neće postati najveći. Ne treba Pokemone tjerati, ali nekakvim prirodnim procesom, razvitkom odnosno treningom će se oni sami razviti, a to mu je potrebno ako želi biti na vrhu.

On tome pristupa kao da neće biti isti “Pokemoni” kada evoluiraju. Kao da će zaboraviti sve što su prošli te dobiti sasvim novog Pokemona. Ne gleda na to kao da će dobiti jačeg prijatelja.

6. Uopće se ne trudi loviti Pokemone

Kao što je to vrlo često bilo s Ashom u prvim borbama za bedževe, tako je to i s lovljenjem Pokemona – sve kao da se događa slučajno.

Uopće ne ide s namjerom u određeni dio svijeta kako bi ulovio nekog jakog Pokemona koji bi mu pomogao u njegovom naumu i glavnom cilju najpopularnije uvodne špice.

On je više onaj lik: “ako se dogodi super, ako ne – cool”.

7. Ash bi mogao malo odmoriti od Pikachua

Pikachu je maskota čitave franšize, ali realno Ashu više ne koristi, nego što koristi. Tim od šest Pokemona je jako ograničavajući broj opcija, a on sa sobom fura Pokemona koji je po vrsti samo električni, a danas postoji takvih ludih kombinacija kao primjerice električni/zemljani ili električni/vodeni.

Uz sve to, ne želi da se Pikachu razvije. Uopće ne vidi da mu je to potencijalna slaba točka.

.

Mi bismo mogli ovako još do sutra, pogotovo kada bi krenuli u još veće detalje kao primjerice da njegovi Pokemoni uopće ne koriste nikakve predmete koji ih mogu osnažiti ili da ne koristi takozvane ™-ove uz koje mu Pokemoni mogu naučiti napade koji im inače prirodnim putem nisu dostupni.

U svakom pogledu, Ash nije kapacitet za postati najbolji. To je realna slika i s tim se trebamo pomiriti.

Možda se i on treba suočiti s tim da neće ispuniti svoje ciljeve te da možda ima više potencijala u uzgoju Pokemona nego treniranju istih. I dalje pjevamo njegovu stvar najglasnije ikad.

.