Mix

Neki će se zgroziti, ali jeste li znali da kivi možete jesti s korom?

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Kivi smo 20+ godina jeli na jedan do dva načina. Jedan je da ga oguliš i nasječeš na kriške, a drugi je da ga prepoloviš i dubiš ga žlicom. Sada smo saznali nešto na što nikad ne bismo pomislili – možeš jesti i dlakavu smeđu koru ovog slatko-kiselog voća prepunog antioksidansa i nutrijenata.

Zvuči suludo, ali daljnjim istraživanjem smo otkrili da kora (ili koža?) kivija sadrži velik broj nutrijenata, poglavito vlakna i vitamin E. Ako pojedeš i kožu kivija, količina vlakana je podebljana za čak 50 posto, dok se količina vitamina E povećava za čak 34 posto.

Kivijeva kora je možda odbojna nekim ljudima, ali možeš maknuti dlačice tako što ćeš kivi protrljati krpom, četkom ili ćeš ga lagano sastrugati žlicom.

Ovo pojednostavljuje stvari – sada možeš kivi samo uzeti i zagristi ga kao jabuku. Ili ga cijelog ubaciti u blender. Ako ti se ne sviđa tekstura, možeš ga jesti kao i dosad.

Ovo voće poboljšava razine kolesterola, snižava krvni tlak, poboljšava apsorpciju željeza, jača imunitet te smanjuje konstipaciju. I za kraj, svjedočanstvo jednog lika koji je samo iskren.