Mix

Neobični novogodišnji običaji: Pogledajte kako izgledaju novogodišnje tradicije diljem svijet

Zanimljive novogodišnje tradicije
Zanimljive novogodišnje tradicije Foto: Canva
Nova godina, za mnoge, je puno više od obične proslave ili prilike za druženje s najdražima. U mnogim kulturama, državama i društvima ona simbolizira nove mogućnosti, želje i snove.

Svi smo upoznati s uobičajenim praksama poput vatrometa, ponoćnog poljupca i novogodišnjih odluka, ali svijet je prepun fascinantnih i često neobičnih tradicija koje obilježavaju ovu posebnu noć.

Novi počeci pružaju nam nadu da će stvari napokon sjesti na svoje mjesto ili da će nam se ispuniti životna očekivanja. U pokušajima da se te želje, snove i nadanja ispune, stanovnici svih dijelova svijeta prakticiraju različite običaje kojima žele osigurati sreću, ljubav i uspjeh u godini koja dolazi.

Započnimo putovanje kroz različite dijelove svijeta gdje se Nova godina dočekuje na jedinstvene načine.

Razbijanje tanjura u Danskoj

Danci, na prvi dan u godini, ljubav prema bližnjima pokazuju na pomalo čudan način. Naime, u Danskoj, razbijanje tanjura, ispred ulaza u kuću vaših prijatelja, dokaz je vaše povezanosti, prenosi realbuzz.com. Stari tanjuri, koji više nisu u upotrebi, bacaju se na vrata prijatelja i obitelji, a veći broj razbijenih tanjura simbolizira kvalitetne odnose i jaku povezanost.

Spaljivanje strašila u Ekvadoru

Slično običajima ovih prostora koje prakticiramo za maškare (fašnik), u Ekvadoru se, tijekom dočeka Nove godine, pale strašila ili lutke (año viejo). kako bi se riješili loše sreće koja vas je pratila kroz godinu. Lutke od papira i odjeće koje predstavljaju prošlu godinu, izrađuju se i pale na ulicama, simbolizirajući oslobađanje od prošlih nevolja i pripremu za novi početak, prenosi travel.earth.com.

Grožđe sreće u Španjolskoj

12 sekundi prije nego sat otkuca ponoć, počinje pravi izazov. Naime, u Španjolskoj se, tradicionalno, pokušava pojesti 12 bobica grožđa, jedna za svaki od 12 otkucaja sata u ponoć. Prema članku koji prenosi National Geographic, svaka bobica označava jedan mjesec u godini, a sam okus bobice reći će vam kakav će taj mjesec biti.

Oni koji prakticiraju ovaj običaj, vjeruju da ako pojedete kiselu ili bezukusnu bobicu, da to simbolizira kako ćete se osjećati taj mjesec. Slasne komadići obilježavaju dobre mjeseca, a oni kiseli označavaju mjesec u kojemu vam neće biti toliko lijepo.

Svaka od tih tradicija, osim što je dokaz ljepote kulturne raznolikosti, ima svoje „čarobno“ značenje. Od simboliziranja i manifestiranja povezanosti s bližnjima, oslobađanja od prošlih nevolja ili prizivanje sreće i uspjeha.