Mix

Nezaustavljiva zabava! Bullet Train je film koji ću(ću) gledati opet

Bullet Train naslovna
Bullet Train naslovna Foto: Youtube Screenshot
Kada sam pogledao trailer za Bullet Train po prvi put, signali su bili isprepleteni, nisam mogao odlučiti što sa svojim osjećajima. Izgledalo je zabavno, ali kao da sam to sve već negdje vidio.

Kad sam vidio ime redatelja, palo je još par predrasuda. David Leitch je bivši kaskader koji je odlučio biti redatelj. I režirao je drugog Deadpoola, radio je s Chadom Stahelskim na prvom Johnu Wicku. I upravo sam u tu košaru stavio Bullet Train. Deadpool meets John Wick. U vlaku.

Zapravo i nije loša kombinacija, ali žedni smo originalnosti, nečeg potpuno novog, nečeg revolucionarnog. Pogledao sam se u ogledalo (figurativno) i rekao sam si “stvarno očekuješ revoluciju od filma s hrpom plaćenih ubojica i Bradom Pittom?”, a odgovor je jasan.

Film je stigao u kina, gledao sam ga u prvom tjednu prikazivanja i moram reći – oduševljen sam.

Stiliziran, duhovit, napet, s dovoljno preokreta da nikad ne postane dosadan. Leitch, bivši kaskader Brada Pitta, je maestralno isprepleo nekoliko priča, k tome nekoliko priča koje nisu nužno kronološki paralelne. Nije teško pratiti – što i želiš od ljetnog kino-iskustva.

Ovaj vlak smrti je pretrpan poznatim glumačkim njuškama, ali neću sada tu sve istresti jer je meni izrazito zabavilo iznenadno pojavljivanje poznatih faca.

Brad Pitt je glavni lik, on uskače na naizgled jednostavnu misiju krađe aktovke iz brzog vlaka koji putuje od Tokyja do Kyota. I gle k…čuda – nije jednostavno koliko se činilo. U vlaku je još nekoliko ubojica, svatko ima drukčiju misiju, ali njihovi putevi se križaju – što nije toliko teško u uskom prostoru kao što je putnički vlak. Zanimljiv spin je što je lik Brada Pitta, kodnog imena Bubamara, zapravo plaćeni ubojica koji ide na psihoterapiju i koji bi volio biti pacifist, ali ga stari život neprestano uvlači u nasilje. Osim želje za pacifizmom, vjeruje i kako je najnesretniji čovjek na svijetu, kako ga nesreća prati na svakom koraku. Koliko je to istina, bit će ti jasno kad pogledaš film.

Bullet Train naslovna Bullet Train Foto: Youtube Screenshot

Navikli smo na franšize, navikli smo na remakeove pa mi je zanimljivo vidjeti kako je Bullet Train uopće dobio šansu za realizaciju, ali mi je drago da je. Nije originalan scenarij, nastao je prema istoimenoj knjizi, ali ako pogledaš najgledanije filmove u posljednjih nekoliko godina – jasno ti je da su sve odreda franšize. Bullet Train je lijepa promjena brzine.

Likove je lagano zavoljeti, a dijalog je brz, odrješit, prepun doskočica. Ono što sa svojim prijateljima zovem “banter, banter, banter”. Od par ljudi koji su pogledali film sam dobio komentar kako ih podsjeća na Kill Billa (možda zbog par samurajskih mačeva, puno krvi i brzog dijaloga). Predrasuda, kao i moja o Deadpool meets John Wick. Jasno, uočavaju se poznati elementi, ali je najbolje opustiti mozak i uživati u vožnji.