Mix

Nomofobija: Znakovi koji upućuju da patite od ovisnosti modernog vremena i kako je se riješiti

Nomofobija
Nomofobija Foto: Canva
Nomofobija je ovisnost modernog vremena, a od nje danas pate mnogi. Ovo psihološko stanje određeni stručnjaci smatraju poremećajem ili ovisnošću, a odnosi se da prekomjerno korištenje mobilnih telefona zbog kojega pojedinac ugrožava svoj život ili zdravlje.

Strah od gubitka ili nedostatka mobilnog uređaja, stvarna je i zabilježena pojava, a može uzrokovati razvoj anksioznih i paničnih poremećaja, prenosi ladbible.com.

James Roberts sa Sveučilišta Baylor, na temelju provedenog istraživanja o ovoj pojavi, naglašava da su znakovi ovisnosti među korisnicima pametnih telefona vrlo slični onima koji se pojavljuju kod ovisnika o drogama. Kao i povremeni dobici u kockanju, i mobilne aplikacije su dizajnirane s ciljem da korisnika „navuku“ na daljnje korištenje, npr. pomoću određenih besplatnih dodataka ili „lajkovima“, prenosi Time to Log Off.

Ova ovisnost, definirana prekomjernom uporabom pametnih telefona, negativno utječe na ostale aspekte život te ugrožava kvalitetu življenja ovisnika.

Znakovi i pokazatelji nomofobije:

  • Osjećate se tjeskobno kada vam se baterija telefona isprazni
  • Osjećate se ljutito kada nemate pristup svom telefonu
  • Ne možete izaći iz kuće bez pametnog telefona
  • Stavljate svoj život ili živote drugih u opasnost kako bi bili na mobitelu
  • Anksioznost
  • Konstantno provjeravanje obavijesti

Ako se prepoznajete u nekoliko znakova ili u svima, bitno je da pokušate kontrolirati situaciju i uzeti ju u svoje ruke.

Dr. Anna Lembke, stručnjakinja za ovisnosti te profesorica psihijatrije i bihevioralnih znanosti na Sveučilištu Stanford, preporuča da pronađete informaciju o tome koliko vremena provodite na aplikacijama.

Podatke o korištenju raznih aplikacija možete provjeriti vrlo lako. Na Android mobilnim uređajima trebate ući u Postavke, a zatim na Digitalnu ravnotežu pa Roditeljski nadzor. Na iPhoneu pregled korištenja možete podesiti u Postavkama telefona, gdje ćete pronaći stavku Screen Time, prenosi MojFaks.

Naravno, mobiteli i tehnologija nisu nužno zli te su stvoreni da bi nam olakšali svakodnevicu, ali bitno je postaviti si određene granice kako nam tehnologija ne bi ugrozila kvalitetu života i zdravlje, kako psihičko tako i fizičko.

Postavljanje ograničenja na aplikacije, ostavljanje mobitela u drugoj prostoriji i provođenje više vremena vani, načini su na koje možete pobijediti svoju ovisnost, naglašava Lembke za New York Times.