Mix

Ova činjenica o konoplji natjerat će vas na razmišljanje, ili ipak ne?!

Konoplja
Konoplja Foto: Shutterstock

Autori studije otkrili su da je kod nedavnih korisnika kanabisa veća vjerojatnost da su imali povijest srčanog udara, na 1,3% (61 od 4.610 korisnika kanabisa), u usporedbi s osobama koje nisu konzumirale kanabis, na 0,8% (240 od 28.563 nekorisnici). Sudionici koji su izvijestili da su koristili kanabis više od četiri puta mjesečno već su imali povijest srčanog udara.

Česta upotreba kanabisa među mladima povezana je s povećanim rizikom – iako niskim – od srčanog udara, otkrili su istraživači, dodajući da je potrebno više podataka za potvrdu rezultata.

Konoplja Konoplja Foto: Shutterstock

“Povećana upotreba kanabisa, u rizičnoj populaciji, mogla bi imati negativne posljedice na kardiovaskularno zdravlje”, napisali su autori studije.

Ček, što?!

Sudionici istraživanja upitani su koliko su dana konzumirali kanabis u prethodnom mjesecu te jesu li ih liječnik ili medicinska sestra ikada obavijestili o opasnostima srčanog udara. Studija je pokazala da je veća vjerojatnost da su muškarci, neoženjeni ispitanici, korisnici cigareta i e-cigareta te teški alkoholičari prijavili nedavnu upotrebu kanabisa.

Konoplja Konoplja Foto: Shutterstock

Istraživači napominju da je potrebno više istraživanja kako bi se definirao mehanizam između česte uporabe kanabisa i rizika od srčanog udara.

Studija je imala svoja ograničenja, uključujući nemogućnost da ustanove koji su sudionici počeli koristiti konoplju prije srčanog udara, a koji nakon srčanog udara. Kako se vama to čini? Je li malo nategnuto to sve?

Izvor: Fox News