Mix

Ove četiri kvalitete posjeduje savršen poslovni tim! Tako tvrdi struka

Savršen poslovni tim
Savršen poslovni tim Foto: Canva
Učinkovitost radnog tima ovisi o načinu na koji svaki radnik pristupa poslu, obvezama i drugim kolegama. Dobar timski rad ključ je uspjeha gotovo svake tvrtke, ali što je zapravo pokazatelj savršeno uigranog tima?

Psiholog i autor Ronald E. Riggio navodi nekoliko kvaliteta po kojima ćete prepoznati jeste li dio vrhunskog tima.

Riggio, koji je napisao više od 150 knjiga, članaka i znanstvenih istraživanja na temu organizacije rada i rukovodstva, tvrdi da savršen timski rad definiraju četiri osobine poslovnog tima, prenosi Psychology Today.

Profesionalizam

Ovaj stručnjak tvrdi da je profesionalizam jedan od najboljih pokazatelja uigranog tima. Opisuje ga kroz težnju radnika i voditelja za izvrsnošću, a ne samo konkretnim i kvalitetnim rezultatima.

Navodi da je profesionalizam „beskrajna potraga za visokim standardima izvrsnosti od strane vođa i sljedbenika.“

Prisutnost

Naravno, kad govorimo o prisutnosti na radnom mjestu, ne mislimo samo na fizičku prisutnost, tj. dolazak na radno mjesto, već na psihičku prisutnost tijekom obavljanja važnih zadataka i obveza.

„Prisutnost znači da članovi tima dolaze na posao fokusirani i spremni dati doprinos“, tvrdi Riggio.

Voditelji i radnici moraju biti prisutni i ažurno pratiti razvoj projekta ili zadatka te u njemu aktivno sudjelovati.

Sinergija

Sinergija je jedan od ključnih aspekata savršenog tima, a označava određenu razinu timske dinamike, tj. harmonije između članova tima i voditelja. Ona opisuje učinak samoga tima koji zajedničkim naporima postiže izvrsne rezultate.

Ova timska osobina osigurava kvalitetnu izvedbu zadataka. Postiže se kombinacijom intenzivne suradnje članova koji složno rješavaju svoje poslovne obveze te voditelja koji im pomaže tijekom tog procesa, ne samo usmjeravanjem tima nego i svojim doprinosom izvedbi tima.

Kemija

Ključni elementi navedene kvalitete u timu uključuju kvalitetu odnosa između voditelja tima i zaposlenika, visoke razine povjerenja, osjećaj pripadnosti i zajedništva te subjektivna iskustva jedinstva koji su rezultat timskih interakcija.

Ovaj koncept naglašava važnost emocionalne povezanosti i harmonije unutar tima, što može rezultirati boljim rezultatima, izvedbom, većom produktivnošću.

Članovi tima koji posjeduje ove kvalitete produktivniji su i zadovoljniji svojim radnim mjestima, poslodavcima i okruženjem te su od velike važnosti za uspjeh i napredak organizacije u kojoj rade.