Mix

Ovih 5 nesvjesnih ponašanja uzrokuju gubitak poštovanja! Zaobiđite takvo ponašanje kako biste zadržali poštovanje

Muškarac pozira ispred grmlja s majicom na kojoj piše respect (poštovanje)
Muškarac pozira ispred grmlja s majicom na kojoj piše respect (poštovanje) Foto: unsplash.com
Poštovanje je temelj za konstruktivne odnose, ali određene negativne navike mogu svjesno ili nesvjesno narušiti dobru volju koju izražavamo prema suradnicima, strancima i voljenim osobama.

Iako ih često razvijamo nesvjesno, ova ponašanja komuniciraju odbacivanje, pa čak i prezir prema drugima kojim se zatvaraju otvorena vrata mnogih odnosa. Od ovlaštenog i superiornog ponašanja ili okrivljavanja drugih do nedostatka osnovnih manira i samokontrole, egoizma i nedostatka obzira opterećujemo jednu od najdragocjenijih stvari u životu, a to je poštovanje.

Grubo i bezobzirno ponašanje

Pokazivanje nepristojnog ponašanja kao što je prekidanje drugih dok govore, ignoriranje razumnih potreba i zahtjeva ljudi ili govorenje grubim tonom izražava nedostatak poštovanja.

Kada ne pokažete osnovnu uljudnost i obzir prema onima oko vas, to razumljivo uzrokuje da zauzvrat izgube poštovanje prema vama.

Ponašanje bez osobnog integriteta

Vaša pouzdanost i osobni integritet dovedeni su u pitanje kada lažete, varate, kradete ili pokazujete sumnjivu etiku koja je u suprotnosti s vašim iskazanim vrijednostima.

Na primjer, ako ljudima iza leđa širite neutemeljene tračeve i glasine, ali se predstavljate kao čestit prijatelj, prijevara ukazuje na nedostatak integriteta koji umanjuje poštovanje u odnosima.

Ovlašteno i superiorno ponašanje

Navike koje zahtijevaju posebne privilegije zlorabe položaje ili moć te govore o drugima kao o inferiornima, a sve to pokazuje stav ovlaštenja i nadmoći. Takva ponašanja stvaraju nezdravu društvenu dinamiku koja s vremenom neizbježno nagriza poštovanje.

Zamislite šefa ili poslodavca koji se dere na podređene, zahtjeva rad vikendom i maksimalan angažman oko projekta, a on odlazi na odmor ili si pripisuje zasluge timskog rada stvara ogorčenje, a ne poštovanje. Slično tome, slavne osobe koje očekuju VIP tretman u restoranima ili trgovinama brzo okaljaju poštovanje javnosti.

Zatvorenost i osuđivanje

Kada odbijate razmatrati druge perspektive osim vlastite, stereotipno osuđujete grupe ljudi, brzo odbacujete ideje bez promišljenog razmatranja ili dopuštate predrasudama da utječu na vaše razumijevanje osobe ili situacije, pokazuje zatvorenost i osuđujući stav.

To s vremenom izaziva nepoštovanje ograničavajući vašu sposobnost povezivanja, razumijevanja i učenja od drugih oko vas. Na primjer, odbacivanje prijedloga kolege jer pretpostavljate da ideje mlađih članova tima nemaju istu težinu, obeshrabrit će inovativne doprinose.

Ponašanje bez samokontrole ili discipline

U svojoj smo srži skloni ponuditi temeljno ljudsko poštovanje dok ne dobijemo razloge da ga povučemo, a nemarno, nedisciplinirano i nepromišljeno ponašanje opterećuje čak i ovu zadanu postavku.

Kada pokažete nesposobnost da kontrolirate ispade, pokazujete kroničnu lijenost i neodgovornost, donosite glupe impulzivne odluke ili pokleknete pred štetnim iskušenjima kojih se javno klonite. Takvim ponašanje promatrači se s pravom pitaju zaslužujete li i dalje njihovo poštovanje.

Zaključak

Poštovanje je okosnica suradnje i zdravih odnosa, ali određena ponašanja izražavaju egoizam, odbacivanje, pa čak i prezir prema drugima. Neusklađenost između riječi i djela također narušava vjerodostojnost. Ove navike mogu opteretiti osnovno poštovanje koje isprva iskazujemo suradnicima i strancima sve dok se u potpunosti ne izgubi. Iako nesvjesno kultivirana godinama, svjesna umjerenost donosi trajne nagrade. Uz svijest i disciplinu, zamjena bezobzirnih obrazaca savjesnošću može otkupiti poštovanje i promijeniti odnose.