Mix

Pet znakova da iznimno dobro uočavate mentalne igre i manipulaciju

Marioneta kojom upravlja ruka i škare koje režu konopce
Marioneta kojom upravlja ruka i škare koje režu konopce Foto: unsplash.com/Canva
Neki su od nas bolji u uočavanju manipulativnog ponašanja. Manipulatore od žrtava možemo odvojiti uočavanjem određenih obrazaca ponašanja, igre ​​riječima i manipulativnih taktika koje koriste.

Koliko dobro možete uočiti manipulatura koji vas pokušava iskoristiti? Sljedeći znakovi pokazuju da ste iznimno pronicljivi i sposobni vrlo brzo i lako prepoznati prevaranta.

Znate puno o taktikama manipulacije

U svakoj borbi, prvi korak je jednostavan, upoznajte svog protivnika. Poznavanje uobičajenih taktika manipulacije i psiholoških strategija omogućuje vam dublje razumijevanje i lakše prepoznavanje njihova korištenja. Poznate taktike manipulacije poput izigravanja žrtve, emocionalne ucjene, laskanja, igre riječima i sl. Ne padate ni na jedno od toga, jer znate kako funkcioniraju.

Izuzetno ste svjesni neverbalne komunikacije

Također imate visoku svjesnost neverbalne komunikacije. Ne samo da čujete riječi koje netko govori. Također ste iznimno osjetljivi na neverbalne znakove poput izraza lica, gesta i držanja tijela. Svi ti znakovi mogu otkriti suptilne znakove manipulacije.

Kada su u pitanju internetske ili telefonske interakcije, također ste vrlo svjesni tonaliteta glasa, izbora riječi i manira govora koji vas upućuju na opasnost. Niste paranoični, samo ste izuzetno svjesni.

Pažljivo i kritički slušate

Aktivni ste slušatelj. Možete čitati između redaka i možete razumjeti ono neizrečeno i implicirano. Pažljivo obraćate pažnju ne samo na ono što se kaže, već i na način na koji se kaže, identificirajući neujednačenosti ili pokušaje obmane.

Vjerujete i razumijete svoju intuiciju

Vjerujete svojim instinktima i imate snažan osjećaj u želucu kada se nešto u razgovoru ili situaciji čini neobično ili manipulativno. Poštujete svoje emocije i osjećaje u vezi s ljudima, mjestima i situacijama. Možda niste nužno izrazito osjetljiva osoba, ali ste osjetljivo usklađeni s onim što se događa oko vas. Znate da je obično bolje poslušati svoje srce kada vam govori da zakočite.

Učite iz iskustva i grešaka

Možete se osloniti na prošla iskustva i naučiti iz njih. Svi nekada griješimo, no vi ste naučili lekciju i to više nećete učiniti. Možda ste povjerovali u posao koji se činio idealnim, no ispao je noćna mora, koju nećete više ponoviti.

Svakim danom postajete iskusniji i mudriji. Neprestano usavršavate svoju sposobnost prepoznavanja manipulativnog ponašanja tijekom vremena.

Prepoznavanje sumnjivih i čudnih stvari

Svi navedeni znakovi pokazuju da imate iznadprosječnu sposobnost prepoznavanja sumnjivog i neobičnog ponašanja. Ne upuštate se lako u manipulativne igre, a pokušava li vas netko prevariti ili lagati, neće se najbolje provesti.

Za one od nas koji još uvijek usavršavamo svoju sposobnost uočavanja sumnjivog i manipulativnog ponašanja, gore navedeni znakovi također mogu biti korisni. Razvijanje ovih vještina može biti vrijedna prednost u navigaciji društvenih interakcija i odnosa, a tako vam pomoći da ostanete svjesni i otporni na manipulaciju.