Mix

Podnesi vrućinu na najslađi način. Ovo je najhranjivije ljetno voće

Voćna salata
Voćna salata Foto: Youtube Screenshot
Još od malih nogu uči se da je voće zdravo – to smo valjda već svi savladali.

Vitamini, minerali, antioksidansi i vlakna u voću vitalni su za naše cjelokupno zdravlje – i mogu pružiti zaštitu od nekih karcinoma, srčanih bolesti te dijabetesa tipa 2. Zamisli da si ti te vrline možeš dodati u CV, mhm.

Naravno da uz danas možeš jesti sve tijekom cijele godine, ali ovo što slijedi najzdravije je voće koje možeš jesti tijekom vrhunca ljetne sezone. Osvježavajuću listu pripremio je Greatist.

  • Ljetno bobičasto voće

Tu spadaju jagode, borovnice, maline, kupine, dudove i još mnogo toga. Njihova je prednost, osim toga što su ljeti često na sniženju, i to što su puni hranjivih komponenti, poput antocijana, koji spada u skupinu antioksidansa.

Prednosti antocijana uključuju moguću zaštitu od nekih karcinoma i srčanih bolesti, a također mogu pozitivno utjecati i na zdravlje našega vida.

Osim toga, bobičasto voće sadrži velike količine vlakana – a konzumacija većih količina vlakana može učiniti zdravijim naš probavni sustav te pomoći u regulaciji pražnjenja crijeva, promicanju imunološke funkcije, smanjenju upale i smanjenju rizika od nekih kroničnih bolesti.

Pritom, šalica borovnica sadrži četiri grama vlakana, dok šalica narezanih jagoda daje tri grama. Akademija prehrane i dijetetike preporučuje unos 14 grama vlakana na svakih 1000 kalorija.

Najjače od svega upravo je to što ovo voće možeš kombinirati sa svim živim. Pomiješaj bobice sa zobenim pahuljicama, palačinkama, tostom, jogurtom – ili sladoledom – i uživaj u dobroj hrani.

  • Grejp

Za početak, grejp je pun vitamina C, a upravo taj vitamin obavlja sve vrste važnih poslova – podupire naš imunološki sustav, pomaže u apsorpciji željeza te stvara kolagen za zdrave tetive, ligamente, kosti i kožu.

Samo jedna polovica većeg grejpa može osigurati 70% preporučenog dnevnog unosa C vitamina!

S obzirom na to da je vitamin C također antioksidans, redovita konzumacija ima potencijal smanjiti upalne markere kod bolesnika s hipertenzijom i dijabetesom.

Također, ružičasti grejp sadrži i likopen, antioksidans koji može biti povezan s prevencijom određenih karcinoma, i smanjenim rizikom od srčanih bolesti. Također, likopen pomaže i u zaštiti od sunca.

Iako ne mora nužno biti u sezoni, nemoj da ostane samo na radleru… grejp je dobar i za salate, od zelene, do voćne, samo trpaj, o voćnim umacima da ne pričamo.

Pritom, treba imati na umu da ovaj citrus može izazvati nuspojave u kombinaciji s određenim lijekovima pa bi bilo dobro obratiti se svom liječniku prije nego nemilosrdno navališ.

  • Limun

Kad ti život da limun, ne moraš nužno napraviti limunadu, iako ni to neće odmoći.

Njegov kiseli sok prepun je skupine antioksidansa zvane flavonoidi. Rastuća znanstvena istraživanja pokazuju da su flavonoidi protuupalni i potencijalno sadrže svojstva protiv raka.

Nećemo ga baš jesti kao jabuku, ali dodati kriške limuna u vodu nikad nije loša ideja – hidratizacija i osvježenje s okusom. “Zalijevanje” salate i ribe limunom također nije otkrivanje tople vode, ali vrijedi spomenuti.

  • Rajčica

Srce kaže povrće, mozak je ipak tjera u voće. Nebitno kojoj će skupini pripadati, prednosti koje rajčica donosi ostaju iste.

One sadrže velike količine vitamina C, kalija, vitamina K1 i folata.

Kao što smo ranije spomenuli, vitamin C podržava imunološki sustav, pomaže u proizvodnji željeza i pomaže tijelu u proizvodnji kolagena. Kalij je važan za zdravlje mišića i ravnotežu tekućine, a prehrana bogata kalijem može pomoći u snižavanju krvnog tlaka.

A tek antioksidansi… Likopen, beta-karoten i vitamin E zaokružuju protuupalni profil rajčice.

Sad će domaća, samo što nije, nema slađeg!

  • Lubenica

Kad bi barem bilo fer zabiti cijelu facu i isisati sav mogući sok iz ovog finog čuda, ali postoje i ostali ukućani…

Iako 92% lubenice čini voda, ostalih 8% čine ugljikohidrati, vitamini A i C te minerali, uključujući kalij.

Osim toga, lubenica je izvrstan izvor tog istaknutog antioksidansa, likopena, koji bi mogao igrati ulogu u smanjenju rizika od srčanih bolesti i raka.

Na kraju krajeva, poanta je da svako voće nosi niz zdravih sastojaka pa je dobra ideja jesti široku lepezu. Pritom je dobar savjet jesti voće u duginim bojama.

Pokušaj jesti voće različitih duginih boja svaki dan ili tijekom cijelog tjedna kako bi primio maksimum antioksidansa, vitamina i minerala te vlakana koje ti priroda nudi.