Mix

Porscheovo sintetičko gorivo nam daje nadu da u budućnosti neće svaki automobil biti električni

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić

Obnovljivi i ekološki održivi izvori energije su cijelom svijetu u sve većem fokusu. To nikako nije tranzicija koja se može dogoditi instantno. Trajat će, a dok traje, vidjet ćemo još dosta pokušaja i promašaja.

U tom procesu će ljudi pametniji od nas vrlo vjerojatno pronaći dobre alternative koje bi nas mogle odvesti u “bolje sutra”. Ne znamo radi li se ovdje o učinkovitijoj alternativi za gorivo u automobilima, ali vijesti koje dolaze iz Porschea zvuče kao dobar kompromis između novih potreba i starih glava.

Konkretno, radi se o sintetičkom gorivu koje Porsche stvara kako je izjavio potpredsjednik Motosport and GT carsa, Dr. Frank Walliser. Taj izum bi mogao spasiti “tradicionalna” vozila koja pokreću benzin i dizel, a još važnije – potencijalno ih učiniti gotovo čistim kao što su vozila na baterije. Takvo eGorivo bi trebalo smanjiti CO2 emisije za čak 85%. S obzirom kolikom količinom CO2 zatrpavamo atmosferu, ovo bi mogla biti revolucija.

Testiranja počinju 2022. godine.

Ono što nas posebno veseli u ovakvom slučaju je da bi klasični automobili poput starih Porschea mogli imati duži vijek trajanja, a i dobiti dozvolu za kretanje po cesti jer neće ugrožavati okoliš ispušnim plinovima. Divno.

Porsche nije jedini koji radi na takvom izumu, tu je i McLaren, a vjerujemo i drugi koji još uvijek nisu izašli u javnost s takvim informacijama. Jednom kad kažeš, svi te prate.

Razumljivo je zašto se takvi proizvođači okreću istraživanju novih alternativa iako zahtijevaju dosta vremena i resursa. U konačnici bi to moglo donijeti više prihoda nego električni automobili koji se mogu puniti na svakoj utičnici.

Na kraju krajeva, imati monopol na novom umjetnom gorivu – ne zvuči loše.