Mix

Psihologinja s Harvarda ističe jednu tvrdnju koja će prekinuti svaki odnos i vezu! Kad ovo kažete, gotovo je

šalica za čaj prepolovljena po sredini
šalica za čaj prepolovljena po sredini Foto: unsplash.com
Nezdrava dinamike odnosa potiče loše komunikacijske vještine. Psihologica s Harvarda, dr. Cortney Warren, koja je provela 20 godina radeći s parovima, otkrila je najštetniji način komuniciranja s partnerom.

Prijezir je uvjerenje da je osoba manje vrijedna ili bezvrijedna te da zaslužuje prijezir i ismijavanje. Kada netko osjeća prezir prema svom partneru, osjeća se opravdanim poniziti ga, osramotiti ga ili povrijediti.

Jedna fraza koja odražava prezir, a koja, prema njezinom iskustvu, uništava najviše veza, je „Volio bih da se nikada nismo sreli.“. Od nje se teško vratiti, a doktorica je, u razgovoru za cnbc, istaknula i ove fraze u kojima se prijezir može pojaviti.

„Uništio si mi život.”, „Nije me briga što misliš ili kako se osjećaš.“, „Jadan si.“, „Nisi vrijedan mog vremena.“, „Duguješ mi. Godinama sam te trpio.“, „Da nemamo djecu, dosad bih te ostavio.“, „Gadiš mi se.“, „Nitko drugi te ne bi želio.“.

Prijezir se također može izraziti neverbalnim gestama, poput omalovažavajućeg govora tijela ili dramatičnog kolutanja očima. Sve to služi za ponižavanje druge osobe i stvaranje moći, što u konačnici može uništiti temelj zdrave romantične veze i dovesti do manjeg zadovoljstva u vezi.

Kako stvoriti zdraviju dinamiku odnosa

Primijetite li da osjećate prezir prema svom partneru, postoje načini kako se protiv toga boriti, bez da pritom naštetite vašoj vezi.

Pauza

Kada se osjećate potaknuto ili emocionalno uznemireno, odvojite trenutak prije nego što bilo što kažete. Pažljivo birajte riječi i nastojte komunicirati s poštovanjem i ljubaznošću, a ne štetiti.

Preuzmite odgovornost

To uključuje priznavanje vaših izbora, vaših obrazaca i vašeg angažmana u disfunkciji.

Isprika

Iskreno recite da vam je žao kada učinite nešto uvredljivo ili zlobno.

Naučite se produktivno raspravljati

Vi i vaš partner ste tim. Cilj je komunicirati na načine koji potvrđuju vašu predanost, želju za povezivanjem i međusobno poštovanje.

Iskoristite svoju ljubav prema partneru

Kada ih želite kritizirati ili promijeniti, sjetite se zašto ste ih uopće odabrali, prije nego što date konstruktivnu povratnu informaciju.

Najveći savjet koji doktorica daje ljudima ljudima je „da pokušaju pronaći nešto na čemu su zahvalni“. Uvijek se nešto može naučiti iz nesloge u odnosima. Potražite nešto pozitivno što možete povući iz svake interakcije, čak i ako je proces uznemirujući.