Mix

Pusti sklekove, ‘push-away' je nešto što trebaš vježbati da budeš fit

Buff Dudes tanjur
Buff Dudes tanjur Foto: Youtube Screenshot

Ne želimo uopće smanjiti ulogu sklekova ili bilo koje druge vježbe u nečijem režimu, ali poznato je da se kilogrami gube i dobiju u kuhinji. Nešto što trebaš vježbati je – push-away.

Zapravo u pitanju nije ni tjelovježba od koje ćeš se preznojiti (iako postoji push-away kao kompleks pokreta) već princip ponašanja oko hrane. Možda smo tako trenirani od malih nogu s pravilima “ne možeš ustati od stola dok sve ne pojedeš”, ali pazi ovo čudo – ne moraš pojesti sve s tanjura.

Da, možda ćeš morati uprljati nekakvu plastičnu posudu da spremiš ostatke u hladnjak – ili ćeš u restoranu morati zamoliti da ti spakiraju hranu za ponijeti. Ali tako se dolazi do onog što ti je potrebno za kvalitetne rezultate i reguliranu tjelesnu težinu, a to je kalorijski deficit.

Možeš visiti u teretani satima, ali ako kroz dan u nekoliko minuta smastiš veliki broj kalorija – nećeš doći do željenih rezultata. Naravno da je pitanje koji su tvoji željeni rezultati, ovo pitanje je znatno kompleksnije, ali push-away je nešto što se lako pamti, a promovira potpuno svjestan i prisutan proces jedenja kako biste znala kada vam je tijelu dosta. Uspori, jedi bez distrakcija kao što su TV, Youtube ili društvene mreže i osjeti kada ti je dosta.

Ice-T, legendarni reper i glumac koji uopće ne izgleda kao da ima 64 godine na leđima je za GQ izjavio kako je otkrio push-away. “Nije potrebno pojesti sve s tanjura, pogotovo jer si možda sit iako još uvijek imaš hrane na tanuru. Naučio sam da je bolje ostati gladan nego vječito biti sit.”