Mix

RECENZIJA Thor: Love and Thunder je ludilo od filma, ne uvijek u pozitivnom smislu

Naslovna Thor
Naslovna Thor Youtube Screenshot
\\folder\galerija Galerija Naslovna Thor Naslovna Thor Foto: Youtube Screenshot Natalie Portman kao Thor – dobro Natalie Portman kao Thor – dobro Foto: Folder.hr Bale kao Gorr je na trenutke fantastičan Bale kao Gorr je na trenutke fantastičan Foto: Folder.hr +3 Nisu objasnili ožiljke Galerija
Pao je Thor. Pogledao sam Love and Thunder. Iščekivao sam ga dugo. Očekivao sam ljetni blockbuster koji će nadmašiti Spider-Mana i Doctora Strangea. Jesam li to dobio?

Kratko i jasno – ne.

Ova recenzija je bez spoilera, spomenut ću samo ono što se zna iz promotivnih materijala i trailera, a dotaknut ću se i likova i glumaca. Ne bi vam trebalo utjecati na doživljaj filma. Osim ako ste oni ljudi koji ne žele ništa znati prije gledanja filma, ali onda vjerojatno ne biste bili na ovoj stranici u ovo vrijeme.

Waititi je u intervjuima opisao film kao ludilo za šestogodišnjake. Kao da su upitali hrpu šestogodišnjaka što žele u filmu i da su Waititi i društvo rekli “da” svemu. Takav je osjećaj gledanja ovog filma. Previše svega.

Hemsworthov Thor je postao karikatura. Već u Ragnaroku je pokazao tu putanju, ali su ga braća Russo izbalansirala kroz Infinity War i Endgame sa kompleksnim i teškim emocijama. U Love and Thunder, Waititi je izabrao da Thor bude predstavljen kao “full Ryan Reynolds”. Svatko tko je gledao bilo koji Reynoldsov film nakon Deadpoola, zna o čemu pričam. Red šala, red pošalica, pokoja kapljica ozbiljnih emocija koje se za nekoliko sekundi potpuno deaktiviraju još jednim redom šale. Lagao bih kada bih rekao da film nema stvarno smiješnih trenutaka i kvalitetnih fora, ali sam često bio iziritiran kada bi se pojavila prilika za produbljivanjem likova i njihove motivacije koju bi scenarij propustio iskoristiti.

Izvor fotografija: Youtube

Natalie Portman se vratila, ovaj put u ulozi Thora, sa znatno više osobnosti nego ranije. Njezina priča u Love and Thunder ima potencijal biti duboka i teška, ali kao i ostatak filma – svako naziranje nečeg dubljeg bude podrezano još jednom forom. Kako je ona postala Thor? Objašnjeno je, čak previše jednostavno. Htio sam biti polako uljuljan u taj zaplet, ovako mi je samo bačen pred oči, poluprožvakan. Sada čak i postoje neke iskre između Portmanove i Hemswortha, a flashback na njihovu vezu je jedan od najslađih trenutaka filma koji brzo postane gorak kada nam približi zašto su se uopće raspali i rastali.

Zlikovac starter kit

Inače fantastičan Christian Bale je potraćen kao Gorr the God Butcher. Navodno su neke njegove najbolje scene izrezane kako bi film bio duhovitiji, a upravo imam osjećaj da nedostaje tame, mraka, razvoja glavnog zlikovca. Jedna od tih izrezanih scena je ona u kojoj Gorr, razočaran bogovima i njihovim nemarom za smrtnike odlučuje izrezati svoje religijske tetovaže. To bi pojasnilo ožiljke koji su kasnije vidljivi u filmu.

Njegova motivacija je jasna od samog otvaranja filma, ali vrlo brzo postane samo naizgled strašan lik koji kosi sve pred sobom. Bale je klasa i uspijeva pronaći tračak svjetla kako bi pokazao što zna i može, ali tih trenutaka je premalo, većinu vremena provede u ulozi generičkog zlikovca. Njegova čudovišta također nisu impresivna, pauci i ostala čudovišta koja su topovsko meso za Thora i njegove junačke suradnike.

Naravno, ne misle svi isto kao ja. To je ljepota film(ov)a.

Film za djecu?

U posljednjoj trećini filma sam dobio odgovor na što me film podsjeća. Ovo je film koji bih s užitkom pogledao u subotu ujutro kada sam imao 8 ili 9 godina, vrhunski dječji film s ogromnim budžetom. Upravo s tim se vraćam na Waititijevu izjavu kako je ovaj film ostvarenje svih snova malenih šestogodišnjaka. Ali… Navikao sam na neke druge stvari od MCU-a i to je jako teško pustiti. Čak i Zeusova munja izgleda više kao oružje iz niskobudžetnih Power Rangersa nego svemoćno oružje dostojno blockbustera.

Love and Thunder je na trenutke vizualno impresivan film, pogotovo kada se radnja preseli u Carstvo sjena, carstvo u koje se čak i boja boji ući. Čak i u tim trenucima nisam baš osjetio kako su ulozi visoki.

Epizodne uloge velikih glumaca u MCU-ju uvijek dobivaju najvišu ocjenu, a to se ne mijenja ni u Love and Thunderu. Ova iznenađenja vam neću ukrasti.

Trebate li ga gledati? Već znate što ste odlučili, neće biti važno što ja kažem. Drago mi je da sam ga gledao, teško bi mi bilo živjeti da nisam, ponajviše zbog FOMO-a i straha od spoilera, zabavio sam se, ali je toliko propuštenih prilika da ne mogu biti previše sretan. I tako dolazim do svog zaključka. Ova četvrta faza MCU-ja mi je najslabija faza do sada, ali mi je drago da je u pitanju samo faza. Proći će. Kao da su do kraja treće faze i Thanosa imali sve posloženo, a nakon toga je počelo lutanje. U svakom projektu smo dobili neka druga obećanja, a nemam osjećaj da je ijedno dosad ispunjeno. Do idućeg projekta smještenog u MCU za koji ću svejedno dati pare, doviđenja.