Mix

Sjediš cijeli dan u uredu? Znanstvenici složni – ovoliko trebaš vježbati da poništiš štetne posljedice sjedenja

Gym
Gym Foto: Shutterstock
Sjedenje nikako nije dobro za nas, nije nam prirodno. Znanstvenici su istražili i to područje, koliko dnevno trebamo fizičke aktivnosti kako bi suzbili negativan utjecaj sjedenja na naše zdravlje? Studija iz 2020. godine sugerira da bi to trebalo učiniti oko 30-40 minuta dnevno, ali ono da se „fino“ uznojimo.

Gym Fizička aktivnosti Foto: Shutterstock

Do 40 minuta “umjerene do jake tjelesne aktivnosti” svaki dan je otprilike točna količina za uravnoteženje 10 sati mirnog sjedenja, kaže istraživanje – iako svaka vježba ili čak samo stajanje u određenoj mjeri nije na odmet.

“Kod aktivnih osoba koje treniraju oko 30-40 minuta umjerene do jake tjelesne aktivnosti intenzivnog intenziteta, povezanost između „dugotrajnog sjedilačkog načina života“ i rizika od smrti nije značajno drugačija od onih s malim brojem sjedilačkog vremena”, napisali su istraživači u British Journal of Sportska medicina (BJSM) 2020.

Uvođenje nekih razumno intenzivnih aktivnosti – vožnja biciklom, brzo hodanje, planinarenje – može smanjiti rizik od ranije smrti, napisali su istraživači u British Journal of Sportska medicina (BJSM) 2020.

Gym Fizička aktivnosti Foto: Shutterstock

„Ubojstvo“ sjedenja možemo riješiti i nekim neznatnim svakodnevnim aktivnostima, kao što su penjanje stepenicama umjesto liftom, igranje s djecom i kućnim ljubimcima, obavljanje poslova oko kuće, hodanje i vožnja biciklom predstavljaju način na koji ljudi mogu biti aktivniji, teretanu da i ne spominjemo – to je ipak novi level koji je i više nego poželjan! Bitno je početi!

Izvor: sciencealert.com