Mix

Specijalistica za zapošljavanje istaknula najčešću pogrešku u pisanju životopisa

CV
CV Foto: Canva
Iako nije jedina bitna stavka, dobar životopis definitivno će vam otvoriti mnoga vrata u poslovnom svijetu.

Lindsay Mustain, bivša regruterka tvrtke Amazon, koja se desetljećima bavi selekcijskim procesom, istaknula je grešku koju često pronalazi u životopisima, a mogla bi vas koštati razgovora za posao.

Naime, ova izvršna direktorica tvrtke za razvoj karijere Talent Paradigm tvrdi da se tijekom svoje karijere i pregledavanja životopisa „nagledala svega“, od šarenih naljepnica koje su neki kandidati ukomponirali u životopis pa sve do fotografija s oružjem.

Naravno, ovo su ekstremni primjeri grešaka u životopisu, ali postoji jedna pogreška koju gotovo svi rade, a to je pisanje generičkih, nejasnih i pretjeranih izjava koje ona naziva „odgovori za natjecanje Miss Amerike“, prenosi CNBC Make It.

Prikažite vaše iskustvo onakvim kakvo je, ne uljepšavajte ga i ne „glorificirajte“, tvrdi stručnjakinja za zapošljavanje. Ne nabrajajte zadatke koje ste ispunjavali, već se osvrnite na vaš konkretan doprinos tom radnom mjestu te koristite brojke.

Što više mjernih podataka i analitike možete dodati svom životopisu to bolje jer se većina regrutera ne stigne posvetiti čitanju cijelog životopisa, ističe ova specijalistica za selekcijski proces zapošljavanja.

Npr. ako ste radili u službi za korisnike, umjesto općenitih odgovora poput „komunicirao sam s korisnicima naše usluge i riješio njihove probleme”, napišite „da dnevnoj bazi sam u prosjeku riješio probleme 20 korisnika”.

Dakle, ovakav pristup pisanja životopisa, koji se temelji na konkretnim rezultati i brojkama, osigurat će vam prolazak u sljedeću fazu izbora kandidata, tj. razgovor za posao.