Mix

Stanovnici  ovog područja žive do stote, a evo kako izgleda njihova svakodnevica

Dolina Hunza i Wakhi žena
Dolina Hunza i Wakhi žena Foto: Shutterstock/Katja Tsvetkova
U sjevernom području regije Gilgit-Baltistan, u Pakistanu, nalazi se dolina Hunza, maleno planinsko područje.

Dolina Hunza poznata je kao najliberalnije područje države, a dom je naroda Burusho i Wakhi.

Iako žive u udaljenim selcima u kojima su im pruženi ograničeni životni uvjeti (osnovne zdravstvene potrebe), istraživanja pokazuju iznenađujuću činjenicu- životni vijek stanovnik je 100 godina.

Poljakinja Samantha Shea ovdje je pronašla sreću. Naime, njezin muž pripadnik je zajednice Burusho, a nakon vjenčanja u SAD-u, odlučili su se skrasiti u središnjem području doline Hunza, prenosi CNBC.

Tijekom dvije godine života u malenoj dolini uočila je nekoliko navika koje odskaču od svakodnevice većina zapadnjaka i pripadnika urbanih područja, a za koje smatra da utječu na kvalitetu života i životni vijek domorodaca.

Tajni sastojak= marelica

Stabla marelice jedna su od najrasprostranjenijih na području doline, a gotovo svako tradicionalno jelo uključuje ulje marelice. Prema svjedočanstvima njezine svekrve ulje marelice prije se koristilo čak i za pečenje mesa.

Suhe marelice, uz to što ih često između obroka, zimi se kuhaju u juhama. Dodavanje marelica u prehranu, s obzirom na to da su bogate vitaminom A, pomoći će vam u održavanju zdrave kože, imuniteta i vida.

Konstantno su aktivni

Stanovnici doline Hunza konstantno se kreću, čak i u dubokoj starosti.

„Vrlo je uobičajeno vani vidjeti ljude u 80-ima, čak i zimi. Stariji članovi obitelji još uvijek pasu svoje krave i ovce, skupljaju drva i obavljaju druge kućanske poslove.“

Uključeni su i u zajedničke aktivnosti u kojima sudjeluje gotovo cijela zajednica, poput čišćenja povišenih vodenih kanala u proljeće ili sadnje krumpira. Često možete vidjeti starije stanovnike kako igraju nogomet ili se voze biciklom.

Ledenjačka voda

U periodu od svibnja do listopada dio njih pije „Hunza vodu“ koja sadrži dragocjene minerale jer je nastala otapanjem ledenjaka. Naime, u dolini se nalaze desetci ledenjaka koji se tijekom ljeta otope te postaju izvor vode za domorodce. Prirodno je filtrirana slojevima leda i stijena.

Kvaliteta hrane

Mještani jako rijetko jedu prerađenu hranu. Prehrana im se sastoji od lokalnih namjernica, poput svježeg mesa, a gotovo svako domaćinstvo uzgaja neku vrstu povrća.

„Špinat je posebno popularan, a ostali favoriti poput rajčice i krumpira uzgajaju se lokalno i organski.“

Osjećaj zajednice

Integrirani su u zajednicu i brinu se jedni o drugima. Posebno se brinu za starije osobe jer na području sela i doline ne postoje domovi za umirovljenike.

„Uz praktički nultu stopu kriminala, dovoljno je sigurno za djecu da sama lutaju uokolo, čak i u ranoj dobi. To je vjerojatno jedno od posljednjih mjesta gdje ćete vidjeti više igranja na otvorenom nego igranja na iPadu.“

Iako ne znamo točno koja je tajna ove zajednice, sigurni smo da sve ove navike utječu na njihov životni vijek te kvalitetu života.