Mix

Supermoć za fokus dok radite od kuće ili iz ureda? Soundtrackovi za filmove

interstellar soundtrack
interstellar soundtrack Foto: Youtube Screenshot

Kako se fokusirati dok radite? Glazba iz omiljenih vam filmova može uvelike pomoći u ostvarivanju vaših ciljeva.

Jedan od najvažnijih dijelova svakog dobrog filma je i glazba. Jeste li ikad gledali film u kojem nema glazbe? Čak i ako jeste, vjerujemo da je iskustvo bilo jako čudno. Pri tom ne mislimo na popularne pop-pjesme ili R.Kellyja koji zavija kako vjeruje da može letjeti. Mislimo na skladane instrumentale koji vam pomažu da se uživite u film te se prepustite priči. Upravo zato su odličan izbor za duboko fokusiranje na vaše radne zadatke, pogotovo ako ste zapeli u ovom modernom obliku poslovanja nazvanom „work from home”.

Da, znamo da ne zvuči pretjerano seksi, ali ionako morate obaviti te zadatke pa zašto ne biste iskoristili sve što vam je na raspolaganju, uključujući i dobro izabran filmski soundtrack. Pojačana koncentracija, smanjena izloženost distrakcijama (pogotovo ako ste stavili slušalice), budite junak svog filma dok ispunjavate te tablice u Excelu ili pišete znanstvene članke/opise postova na Instagramu. Za vas smo izabrali neke od najboljih soundtracka kako bismo vaš poštedjeli potrage.

Zack Snyder’s Justice League

Kao klinci (evo opet nas s nostalgijom) smo znali za Toma Holkenborga pod imenom Junkie XL, upravo on je bio zaslužan za ogroman Elvisov hit „Little Less Conversation” tj. za remiks koji je iskorišten u Nikeovoj legendarnoj reklami za Svjetsko nogometno prvenstvo u Japanu i Koreji. Sjećate se Kaveza? Junkie XL se odlučio posvetiti filmskoj glazbi pa je tako radio s Hansom Zimmerom na glazbi za Man of Steel i Batman v Superman: Dawn of Justice. Skladao je i čitav niz soundtracka, ali za ovu svrhu bismo istaknuli onaj za Zac Snyder’s Justice League. Hrpa glazbe za vaš superjunački posao, ipak je to film od četiri sata. A kada vam treba mirni dio, uvijek možete pustiti Song To The Siren na repeatu.

Ako vam Justice League nije dosta (ili čak ako vam je previše), preporučamo i soundtrack za Mad Max: Fury Road.

Blade Runner

Legendarni Vangelis je nedavno preminuo, a zauvijek će ostati zapamćen po svom radu na soundtracku za Blade Runner. Službeno izdanje soundtracka je izašlo tek 12 godina nakon filma, ali i to je bila zbrka. Neke skladbe nisu uključene, a ubačene su neke koje uopće nisu u filmu. 2007. godine je izašlo izdan je povodom 25. godišnjice filma i to je je ono što biramo slušati dok tipkamo.

Dijelimo remasteriranu verziju s Youtubea (zvuči oksimoronski) koja će poslužiti kada vam se ne da zamarati sa streaming servisima.

Ako želite proširiti svoj svijet — nakon ovog soundtracka možete pustiti i onaj za Blade Runner 2049 na kojem su zajedno radili Benjamin Wallfisch i Hans Zimmer. A kad smo kod Hansa…

Interstellar

Hans Zimmer, jedan od najvećih. Što dodati? Od silnih soundtracka koje je stvorio, izdvojili bismo Interstellar.
Sigurno ćete pronaći vlastitog favorita među 30 skladbi, a Interstellar je postao i dio internet-folklora zahvaljujući glavnoj temi koju redovito čujemo na motivirajućim IG Reelsima i Youtube videima.

Ako vam Interstellar ikada dosadi, uvijek možete slušati Zimmerova novija djela za Inception ili The Dark Knight.

The Social Network

Film je dobar, ponajviše zahvaljujući scenariju tj. napisanim brzim dijalozima legendarnog Aarona Sorkina, ali vjerujemo kako ga je upravo soundtrack podigao na višu razinu.

Trent Reznor i Atticus Ross su napravili lavovski posao, a ritam izmjena između energičnih i melankoličnijih dijelova bi vam mogao odgovarati.

Creed

Legendarni Bill Conti je skladao glazbu za originalnog Rockyja, tu temu nećemo nikada zaboraviti. Ludwig Goransson je odlučio uvesti soundtrack u 21. stoljeće, baš kao što se i Creed oslobodio tereta da Stallone mora biti glavni lik filma. Inspiriran je Contijem, ali ima dovoljno modernih elemenata da vas razbudi kada vam to treba. Još ako ste poput nas pogledali film nekoliko puta, nema šanse da vas skladbe pomiješane s monolozima iz filma ostave ravnodušnima. Da, moglo je i bez toga, ali ovakve verbalne intervencije bi vas mogle iznenaditi i natjerati da se vratite fokusu. Ako ste slučajno zalutali.

Goransson se itekako iskazao radom na Creedu pa je nakon njega postao odgovoran za čitav niz filmova i serija kao što su Venom, Black Panther, Tenet (još jedna preporuka za slušanje) i Mandalorian.

The Theory of Everything

Nije ni važno jeste li gledali ovaj film o Stephenu Hawkingu za kojeg je Eddie Redmayne dobio Oscara. Soundtrack je idealan ako trebate smirenu glazbenu pozadinu koja će vam pomoći prilikom koncentracije na vaše zadatke. Johan Johansson je odradio vrhunski posao, klavir, violine, sve što trebate. Dodatni bonus je što je u komadu dostupno na Youtubeu.