Mix

Tinejdžer koji je pratio zrakoplov Elona Muska sada prati Putina, Abramoviča i rusku elitu

Putin zrakoplov
Putin zrakoplov Foto: Youtube Screenshot
Znaš da si uspio u životu kada si brucoš sveučilišta Central Florida, Elon Musk te želi potplatiti, a svi veliki mediji pišu o tebi (mislili smo na Wall Street Journal, ali možemo i sebi malo zatepati ovim putem).

Jack Sweeney je taj lik. On je pratio i objavljivao poziciju privatnog zrakoplova Elona Muska koristeći javno dostupne podatke. Na Twitteru pod imenom @ElonJet je bilo moguće vidjeti gdje se Muskov zrakoplov nalazi. Nakon što je account zapratilo preko 300 tisuća ljudi, prebogati Musk mu se javio i ponudio mu bijednih 5 tisuća dolara da ga prestane pratiti, ali se Sweeney zainatio i tražio 50 tisuća. Musk ipak nije odriješio kesu, ali je Sweeney dobio poslovnu ponudu u kompaniji Stratos Jet Charters zahvaljujući svojim znanjima, ali i medijskoj pažnji.

Produbio je svoj hobi.

Sweeney je otvorio dva nova računa na Twitteru – @RUOligarchJets i @PutinJet kojima je svrha jednaka kao i botova koji su pratili Elona Muska. I ranije je dobio prijedloge da počne pratiti Putina, ali na taj korak se odlučio tek kada je ruska vojska napala Ukrajinu. Osim Putina, Sweeneyjevi botovi prate i zrakoplove u vlasništvu Romana Abramoviča, Leonida Mikhelsona i Alishera Usmanova – navodno najbogatijeg čovjeka u Rusiji.

Muska još uvijek prati, a uvjete za brisanje accounta je izmijenio – više ne želi 50 tisuća dolara već Teslu Model 3.