Mix

Treba li se ispričati? Ben Stiller dobiva kritike i 15 godina nakon Tropic Thundera

Tropic Thunder glumačka postava
Tropic Thunder glumačka postava Foto: Youtube Screenshot
Iako je film izašao prije 15 godina, komedija Tropic Thunder još uvijek izaziva kontroverze, a glavnim glumac Ben Stiller kaže da se ne namjerava ispričati, prenosi UNILAD.

Woke “prije nego što je to bilo kul” dio javnosti bojkotirao je film zbog načinja portretiranja osoba s invaliditetom i manjinskih skupina, a i zbog toga što je Robert Downey Jr nosio “blackface”, tj. doslovno utjelovio ulogu crnca.

Međutim, Stiller je i dalje ponosan na komediju.

Do njegove izjave došlo je nakon što je jedan od fanova na twitteru napisao kako bi se glumac “trebao prestati ispričavati zbog filma” jer je film još smješniji zbog cancel kulture, tj. kulture otkazivanja te označio Stillera.

Stiller mu je na to odgovorio da se ne ispričava za Tropic Thunder i da ne zna otkud ta informacija.

“Film je kontroverzan od kada smo ga pustili. Ponosan sam na njega i na posao koji su svi obavili”, dodao je glumac u svom komentaru.

Naravno, to nije prvi put da se pozabavio kontroverzama oko filma koji prati fikcionalnu skupinu glumaca koja se uključuje u rat u džungli, što je parodija na Coppolin “Apocalypse Now” iz 1979.

Naime, Olimpijac i snowboarder Shaun White 2018. obukao se u autističnog lika Jeffa Portnoyja kojeg je u Tropic Thunderu glumio Jack Black, što je izazvalo žestoke reakcije nekih sportaševih obožavatelja.

White se na kraju ispričao za svoje postupke na društvenim mrežama rekavši da je donio “pogrešnu” odluku.

Stiller je i tada reagirao na incident nakon što je jedan bivši obožavatelj pozvao na novi bojkot filma na twitteru.

“Tropic Thunder zapravo je bio bojkotiran prije 10 godina, kada je izašao, i tada sam se ispričao”, tweetao je 2018. glumac.

Uz to je objasnio kako je namjera uvijek bila ismijati glumce koji pokušavaju učiniti bilo što kako bi osvojili nagrade te stao u obranu filmu i Shauna Whitea.

Robert Downey Jr svoje mišljenje koje je dosta slično Stillerovu podijelo je u podcastu The Joe Rogan Experience.

Također je obranio film rekavši kako ga je bilo nemoguće napraviti, a da ne ispadne “uvredljiva noćna mora od filma”.

Mnogi fanovi svih rasa i dalje brane film nazivajući ga draguljem i čistom komedijom te braneći ga od “woke” kritika i cancel kulture.

Razumijemo i ove koji su se napalili na kritiku, a i one koji uživaju u filmu. Cancel kultura u jednom se trenutku pojavila s razlogom, ali je tijekom vremena postala nešto tipa građanskog oblika cenzure.

Na kraju krajeva, čovjek bi pomislio da će barem humor moći ostati mjesto gdje će svatko naći nešto za sebe, ali što dalje – to nam se čini manje mogućim.

U svakom slučaju, svaka čast Stilleru što je stao u obranu filma – pristojno izražavanje svog iskrenog mišljenja čini se poštenije od prisilne isprike pod pritiskom javnosti.