Mix

TV nostalgija: Dječje serije iz devedesetih koje smo svi obožavali

Festival svjetla u Sarajevu - 4
Festival svjetla u Sarajevu - 4 Foto: Boris Trogrančić
Izvor fotografije: Youtube Screenshot

Današnje su serije vrhunac televizijske produkcije i teško se odlučiti koja je bolja, no posebno će mjesto u našim srcima ipak imati neke od legendi zlatnih 90-ih…

Devedesete su stvarno bile čarobno desetljeće, osobito onima među nama koji su proživjeli svoje djetinjstvo u njima. Budući da nas je uhvatio težak oblik nostalgije, odlučili smo se prisjetiti nekih od brojnih kul dječjih serija u kojima smo, najčešće nedjeljom, uživali na našoj televiziji. Pošto je od toga prošlo već podosta vremena, vjerojatno smo poneku i zaboravili. Nemojte nam zamjeriti, naš avanturama ispunjen život polako uzima svoj danak, pa ako se sjetite još koje – komentari su otvoreni.

Djevojčica iz budućnosti

Svi su dječaci bili zaljubljeni u nju, a sve su djevojčice htjele biti ona. Godine kada se prikazivala su ostale u pamćenju kao razdoblje s najviše prodanih rajfova, pardon – transduktora, na ovim prostorima. Čak su ih i dječaci nosili!

Naravno, pričamo o Alani, djevojčici iz 3000. godine, koja vremenskom kapsulom otputuje natrag u prošlost i zapne u 1990. godini. Zajedno s njom tamo se nalazi i opasan zločinac iz 2500. godine, koji se domogao kapsule te koristi njenu bazu podataka kako bi se obogatio i domogao Alaninog transduktora.

Zajedno sa Jenny, djevojčicom s kojom se sprijateljila, Alana se pokušava domoći kapsule kako bi se mogla vratiti natrag u svoje vrijeme. S velikim interesom smo čekali svaku novu epizodu i avanturu predivne Alane, a još i dan danas je se sjećamo kao jedne od najboljih serija našeg djetinstva.

Dječak s Andromede

Još jedna SF serija koju smo pratili devedesetih, a na koju je većina vjerojatno i zaboravila, bio je Dječak s Andromede. Iako je imala samo šest nastavaka, u pamćenju nam je ostao Drom, vanzemaljac plave kože čija je misija bila zaustaviti zlog mehanoida da pokrene ogromno oružje koje se nalazilo na Zemlji, a koje je bilo usmjereno prema posljednjoj floti Andromežana na putu u njihov novi dom.

Mehanoida se može zaustaviti jedino koristeći artefakt u obliku piramide zvan Vatreni ključ. On se sastoji od tri dijela od kojih su jednoga slučajno pronašli Jenny, Tessa i Lloyd, a koji se udružuju s Dromom u potrazi za preostalim dijelovima.

Seriju je pratila odlična gluma i poprilično dobri specijalni efekti, osobito ako uzmemo u obzir da je snimana 1991. godine, uz vrlo mali budžet. Nije na odmet spomenuti da Dječak s Andromede proizvod novozelandske produkcije, a svi znamo da su njihove serije najjače… ikada!

Narnijske kronike: Lav, vještica i ormar

Zaboravite na moderne verzije iz 2005. i 2008. godine, ovo je prava stvar. BBC-jeva verzija iz 1988. godine je, po našem skromnom mišljenju, još uvijek daleko iznad modernih i visokobudžetnih ekranizacija. Možda to iz nas progovara nostalgija, no ne možemo se otrgnuti dojmu da su tadašnji glumci bolje odgovarali svojim ulogama, da su bunde u ormaru izgledale puno realističnije, a da je gospodin Tumnus bio puno veći gospodin od fauna iz filmova o Narniji.

Redovito smo preuređivali sve ormare u kući u nadi da se iza prevelikih i prenapuhnutih jakni koje su čekale zimsko vrijeme nalazi ulaz u magičnu zemlju, te smo mrzili, ali i ponovno zavoljeli Edmunda. U situacijama kada se od nas očekivalo da pustimo koju suzu prisjećali smo se tužne scene u kojoj Aslan dolazi pred Bijelu kraljicu koja ga ubija, ali mu prije toga odreže grivu, samo kako bi ga što više ponizila. Danas nas ta scena više ne lomi kao prije, jer smo sada već zreli i odrasli ljudi s puno pametnijim i važnijim stvarima na pameti. Da…

Dječak upoznaje svijet

Ne sjećamo se mi samo SF i fantasy serija, bilo je tu i mnogo drugih, no serija uz koju smo odrastali, prvi se put zaljubili i učili stvari od životne važnosti, koje današnji klinci saznaju preko interneta, bila je Dječak upoznaje svijet.

Serija je pratila odrastanje Coryja Matthewsa, dječaka kovrčave kose koji je imao veliku nesreću da živi kuću do svog školskog učitelja kojemu ništa nije promicalo. Cory je često upadao u neprilike, najčešće u društvu svog najboljeg prijatelja Shawna (očitog miljenika ženskog dijela publike), no iz kojih je izlazio na svoj osebujan način, nerijetko popraćen nekom novom životnom poukom.

Ako se i ne sjećate svih detalja serije, sigurno vam je u pamćenju ostala djevojka koja je ime dobila po autocesti, Topanga. Coryjeva prava ljubav, na koju su i neki od nas tada bili slabi, a koju je Cory na kraju i oženio.

Brum

Dobro, možda nije najkul serija svih vremena, ali sigurno nikada nećemo zaboraviti na malenog, žutog oldtimera i riječi: “Dan je bio kao stvoren za Brumovo istraživanje u velikom gradu“, kojima bi u svakom nastavku započinjala neka nova avantura.

Brum je bio maleni autić koji nikako nije mogao suzbiti znatiželju, te se svaki dan iskradao iz svoje garaže kako bi krenuo u istraživanje grada. Iako nije imao sposobnost govora, Brum je komunicirao otvaranjem i zatvarenjem vlastitih vratiju, bljeskanjem svjetala, trubom te okretanjem prednje ručke za paljenje, a sve kako bi pomogao i spasio stvar.

Svaka epizoda je završavala Brumovim povratkom u garažu, u koju tada dolazi njezin vlasnik. Prije nego što ugasi svjetlo, vlasnik je na Brumovom sjedalu uvijek pronašao neku sitnicu odnosno predmet sa njegove zadnje pustolovine.

Pleme

Ova je serija jedva upala na popis, budući da se kod nas počela prikazivati tek 1999. godine, ali bio bi je grijeh izostaviti. jer kako bismo mogli zaboraviti na vječitog šarmera Lexa, opaku Ebony, dobricu Amber, posebno iritantnu Trudy i ostatak ekipe.

Virus je poharao planet Zemlju, na kojoj su umrli svi odrasli, te su preostala samo djeca do sedamnaest, osamnaest godina života, koja su se, kako bi lakše preživjela, udruživala u plemena. U takvoj situaciji srećemo protagoniste naše serije koji se slučajno nađu u jednom šoping centru te osnuju pleme zvano Mallrats iliti Štakori iz trgovačkog centra.

Oni će kasnije postati najsnažnije pleme u gradu, te će se sve vrtjeti oko njih. Serija se sve više komplicirala sa novijim sezonama, osobito dolaskom Tehnosa, Odabranih, Ekosa i ostatkom novih likova, no nama će ona uvijek ostati opaki guilty pleasure, te će uvijek imati posebno mjesto na našem hard disku. Power and chaos!

Gusari

Za kraj smo ostavili seriju koju je i Internet očito zaboravio, jer smo nakon podužeg guglanja, osim vrlo sažete reference na iMDb-u, otkrili svega par stranica na kojima se ona spominje ili vrlo šturo opisuje. Čak su i slike rijetke, sve što smo našli smo spojili u jedan kolaž kako bi i vama osvježili sjećanje na nju.

.

Serija se vrti oko jedne gusarske obitelji koja se odlučila preseliti u kuću u predgrađu nekog engleskog grada, u koju su prenijeli sve svoje stvari, pa čak i dijelove svog broda. Iako se ne sjećamo svih članova obitelji, tu je bilo dijete u kolijevci čije lice nikada nismo vidjeli jer je uvijek sjajilo zlogukim zelenim svjetlom, otac koji se pokušavao što bolje prilagoditi novom okruženju, opaka baka sa zubima koji se jedva mogu nazvati tako te čovjek u vreći iz koje su virile samo dvije drvene noge. Ako se sjećate još čega – javite na mail!