Mix

U odboru organizacije Olimpijskih igara zabranili ženama da govore – da, ovo je stvarno u 21. stoljeću

unsplash silence
unsplash silence Foto: Unsplash
Prošli tjedan se voditelj odbora organizacije Olimpijskih igara u Tokiju požalio na ženske članove. Izjavio je kako “im moraju nekako ograničiti vrijeme pričanja jer nikako da završe jednom kad počnu pričati”. Ubrzo nakon toga je donio ostavku, priznavši kako su mu primjedbe bile “neprikladne”. Gospodin se zove Yoshiro Mori, nekoć je bio japanski premijer te ima 83 godine. BBC piše kako je izjavio da imaju žene u odboru, ali da znaju svoje mjesto.

Drugi 80+ godišnjak koji je jedan od vodećih ličnosti japanske Liberalne demokratske stranke je imao jednu “jako progresivnu” izjavu prije par dana. Na jednoj presici je izjavio kako planiraju uvesti i “žensku perspektivu” u svoj izvršni odbor koji je sačinjen isključivo od muških članova.

Shvatio je koliko je važno da žene imaju uvid u proces donošenja odluka. Bitno za znati, na takvu odluku su ih ponukale kritike javnosti – kako im manjka žena u vrhu.

Kako to sad izgleda je sasvim druga stvar… U navedenom izvršnom odboru smije sudjelovati pet žena u ulogama promatrača te im nije dopušteno govoriti, ali smiju predati svoje pisane komentare u uredu tajništva nakon sastanka. Ah, kako su darežljivi 80+ godišnji Japanci.

Nakon što je i to naišlo na otpor javnosti (jer u vrijeme interneta ne možeš zataškati ovakve stvari), na čelništvo Organizacijskog odbora je stavljena žena – Seiko Hashimoto. 56-godišnjakinja se natjecala četiri puta na zimskim i tri puta na Olimpijskim igrama, najviše od svih sportaša kojima je svejedno koje je godišnje doba.

Kakav damage control.

Braćo i sestre, što se događa sa svijetom? Mi se nadamo da je ovo unazađivanje samo napinjanje luka koje će nas ispucati u dostojanstveno doba gdje bismo trebali i biti u ovom stoljeću.

Žasu…