Mix

Uljez provalio u vinariju i prolio 60.000 litara vina! Šteta iznosi oko 2,5 milijuna eura

bačve u vinariji Cepa 21, i mala slika provalnika koji otvara bačve i proljeva vino
bačve u vinariji Cepa 21, i mala slika provalnika koji otvara bačve i proljeva vino Foto: Instagramscreenshot/@cepa21bodegas/YouTubescreenshot/@thewinearound
Uljez je u Španjolskoj, provalio u vinariju i prolio vino vrijedno milijune eura. Policija je pokrenula istragu o ovom slučaju nakon što je provalnik s kapuljačom ušao u vinariju Cepa 21 u Španjolskoj u ranim jutarnjim satima.

Na snimci nadzornih kamera iz vinarije, možemo vidjeti osobu koja je svoj identitet sakrila nečim nalik na kabanicu, kako trči do jedne od bačvi i otvara je. Uljez je otvorio pet bačvi, no samo tri su sadržavale vino.

Vina vinarije Cepa 21 prodaju se po cijeni od 44 do 100 dolara, ovisno o sorti. Iscurilo je ukupno 60 000 litara vina, dovoljno da se napuni oko 80.000 butelja, što znači da je Cepa 21 pretrpjela razornih 2,5 milijuna eura gubitka.

Još je prerano znati tko je krivac, ali glasnogovornik vinarije rekao je da je bačve „jako teško otvoriti“ bez prethodnog razumijevanja njihovog sigurnosnog mehanizma, prenosi nam UNILad.

Imajući to na umu, pretpostavlja se da je uljez upoznat s vinarijom te radom strojeva i spremnika za vino. Iako, postoji mogućnost da je krivac netko od zaposlenika, još je prerano okriviti nekoga.

Jose Moro, vinar koji je vlasnik Cepe 21, u međuvremenu je progovorio o iskušenju.

Iako je 2,5 milijuna eura ogroman gubitak, nije najveći koji se dogodio jednoj vinariji. 2005. piroman je zapalio skladište u kojem je uništeno šest milijuna boca vina. To je rezultiralo katastrofalnim gubitkom od oko 164 milijuna dolara prema današnjoj vrijednosti novca.

Čovjek koji stoji iza toga, Mark Anderson, uhićen je dvije godine kasnije. Navodno je podmetnuo požar kako bi prikrio pronevjeru, prenosi nam UNILad.