Mix

Umjetna inteligencija i dugoročno pamćenje: ChatGPT od sad će pamtiti povijest vaših razgovora

Chatbot
Chatbot Foto: Canva
Alati umjetne inteligencije, poput chatbota ChatGPT, postali su dijelom ljudske svakodnevice. S obzirom na to da broje sve veći broj korisnika, ne iznenađuje činjenica da isti alati napreduju sve brže.

Najnoviji dodatak ovim programima umjetne inteligencije sada je i mogućnost pamćenja povijesti razgovora, tj. funkcija dugoročne memorije. Ova funkcija trenutno je u probnoj fazi te sada ChatGPT može pamtiti vaše osobne podatke, poput alergija, bolesti i drugih informacija te ih primijeniti u drugim razgovorima.

Iako je do sada Chat GPT, kako bi zaštitio privatnost korisnika, zaboravljao informacije iz razgovora nakon što ste ih zaključili, takvi postupci onemogućili su alatu da postane neka vrsta digitalnog pomoćnika.

Korištenjem dugoročne memorije, navodno će se olakšati upotreba ovakvih alata jer će chatbot personalizirati svoje odgovore na temelju informacija koje ste mu napisali u prethodnim razgovorima. Npr. ako tražite recept za ručak, a alergični ste na nekakav sastojak, jednom kada to napišete u razgovoru ChatGPT više vam neće nuditi recept s tim sastojkom, prenosi FastCompany.

Dodatak dugoročne memorije dostupan je ograničenom broju korisnika, a planove implementacije ove značajke ChatGPT će objaviti u nadolazećim tjednima, kako piše na službenoj stranici Open AI.

„Pamćenje stvari o kojima razgovarate u svim chatovima spašava vas od potrebe za ponavljanjem informacija i čini buduće razgovore korisnijima. Memorija ChatGPT-a razvija se s vašim interakcijama i nije povezana samo s određenim razgovorom.“

Značajka dugoročne memorije trenutno nije univerzalna te kad se implementira neće biti obvezna, nego ćete ju moći ugasiti u bilo kojem trenutku. Ako ne želi da chatbot zapamti neku od informaciju, u chat možete napisati da zaboravi neku informaciju te će ona biti obrisana iz dugoročne memorije.

Važno je napomenuti da se uspomene neće dijeliti među korisnicima, čime se čuva privatnost i sigurnost podataka. Sve u svemu, integracija dugoročne memorije u AI chatbotove otvara nove mogućnosti za njihovu upotrebu te olakšava buduće korištenje alata, ali istovremeno postavlja izazove i pitanja o privatnosti podataka i sigurnosti.