Mix

Već je 35 godina prošlo od Highlandera – dost' lošeg filma koji je postao kultan

highlander naslovna
highlander naslovna Foto: Youtube Screenshot
Highlander je nama vrlo drag film za koji ne možemo reći da je kvalitetan, ali mačevi, besmrtnici i to, a to je očito bilo dovoljno za nastanak (ne)uspješne franšize…

Prošlo je već 35 godina od prvog dijela. Možeš li vjerovati?

Glavni glumac, Christopher Lambert, blago rečeno, nije znao baš govoriti engleski prije početka snimanja.

Lambert je rođeni Amer, ali je većinu svog života proveo u Švicarskoj, a njegova “bombastična” uloga je bila Tarzan u kojoj niti nije trebao nešto puno pričati, uglavnom je samo mumljao.

Na kraju su to isfurali kao foru da besmrtni Highlander ima čudan naglasak jer već živi stotinama godina i vidio je poprilično puno svijeta. LOL. Redatelj je htio Lamberta po svaku cijenu.

Što smo se mi uvijek pitali vezano za ovaj film – što “James Bond” radi tu?

Sean Connery se pojavio u prvom dijelu i time je šokirao glumački svijet. Saznali smo da je za taj angažman bio plaćen milijun američkih dolara, ali je morao sve svoje scene snimiti u tjedan dana. Jer je vrijeme novac. No otkud Sean i u drugom dijelu? Jednostavno, on i Lambert su se toliko dobro slagali da je htio surađivati s pajdom, iako je vrlo vjerojatno bilo očito da će film biti flop.

Nije li to lijepo?

A Queen?

Queen su već odradili soundtrack za Flash Gordona, a za Highlandera su dobili 20 minuta scena. Filmaši su htjeli samo jednu pjesmu, na kraju su iz Queena napisali tri. Freddie Mercury je napisao Princes of the Universe, Brian May je odgovoran za Who Wants to Live Forever, a Roger Taylor za It’s a Kind of Magic.

Idemo pogledati Highlander jedinicu sada.

.